Există mulţi oameni care visează să devină scriitori de succes şi există multe forme de scriitură, de la bloguri la romane sau autobiografii, de la SF la documentare istorice sau la cărţi de bucate ori motivaţionale. De ce anume este nevoie pentru faimă, însă, indiferent de scriitura aleasă? Acum există un algoritm care oferă răspunsul la această întrebare, scrie Geek.
Nu neapărat subiectul ales pentru operă literară este sursa succesului sau eşecului cărţii, ar fi concluzia algoritmului cu pricina, care identifică tehnici de scriere folosite în operele devenite best-sellers, practici uşor de implementat de către oricine, spun autorii săi. Algoritmul a fost creat de un grup de specialişti în programare de la Universitatea Stony Brook şi este capabil să analizeze o carte şi să determine dacă aceasta va avea succes sau nu. Algoritmul punctează stilul scrierii, linia poveştii, noutatea, gradul de interes pentru public şi alte trăsături ale operei şi, în ciuda faptului că este inventat de matematicieni, se pare că funcţionează.
Spre exemplu, a fost folosit să analizeze rata de succes a unor cărţi scoase la vânzare pe site-ul Amazon şi care fuseseră un eşec; algoritmul a fost corect în privinţa ratei de succes (de fapt, de eşec) în 84% dintre cazurile analizate. Creatorii algoritmului nu s-au oprit aici: au luat la analizat şi romanul „The Lost Symbol” (Simbolul pierdut) al lui Dan Brown, o carte primită prost de critică, dar cu un mare succes de public şi l-au oferit ca exemplu de „proastă scriitură”. Dar succesul unei cărţi, spune algoritmul, constă în tehnici simple şi strategii pe care oricine le poate folosi în ceea ce scrie. Spre exemplu, folosirea multor substantive şi adjective pare să ajute, pe când adverbele şi verbele care descriu emoţii sau acţiuni, nu prea. Însă verbele care descriu procese ale gândirii sunt o şansă spre succes. În fapt, algoritmul nu oferă indicaţii despre cum să scrii o carte de succes, dar, chiar şi aşa, este un experiment interesant.
Sursa şi mai multe detalii: Geek
Foto: Hope Clark
Puteţi citi şi:
Un autor scrie o carte în timp ce-şi monitorizează activitatea cerebrală
Ce se întâmplă când treci istoria literaturii printr-un algoritm
Dacă ne-am putea stoca amintirile precum datele într-un computer?