A fost confirmată existența unei planete asemănătoare Pământului

0

Astronomii au confirmat existența unei planete asemănătoare Pământului în zona locuibilă din jurul unei stele nu foarte diferite de a noastră. 

Planeta, Kepler 22-b, se află la aproximativ 600 de ani lumină depărtare, are de 2,4 ori mărimea Pământului şi o temperatură de aproximativ 22 de grade Celsius; este planeta confirmată ca fiind cea mai asemănătoare cu a noastră, un “Pământ 2.0”. Totuși, cercetătorii nu sunt siguri dacă Kepler 22-b este făcută în cea mai mare parte din rocă, gaz sau lichid.

Echipa de cercetători care a descoperit planeta spune că a observat 1.094 de planete candidate. Telescopul spațial Kepler monitorizează 150.000 de stele și este destul de sensibil să vadă când o planetă trece prin fața “stelei gazdă” micșorând intensitatea luminii. Telescopul identifică aceste modificări ca fiind planete candidate, care, apoi, sunt confirmate cu ajutorul a observații mai amănunțite de pe orbită și de pe Pământ.

Kepler 22-b a fost una dintre cele 54 de planete candidate raportate în februarie și este prima confirmată cu ajutorul celorlalte telescoape. E posibil ca și alte planete “Pământ 2.0” să fie confirmate în viitorul apropiat, deși o redefinire a limitelor unei zone locuibile a redus numărul acestora la 48.

Kepler 22-b se află la o distanță față de soarele său cu 15% mai mică decât distanța dintre Pământ și Soare, iar anul său durează 290 de zile.

Cercetătorii au așteptat trecerea de trei ori a planetei prin fața stelei sale pentru a o trece de la statutul de candidată la cel de planetă confirmată.

Foto: Flickr / madmiked

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger