A doua boală din istoria omenirii care este eradicată complet

8

În ultimii 30 de ani, Jimmy Carter a dus o luptă continuă cu viermele de Guineea, un parazit care contaminează apa cu larve şi apoi îi infectează pe oameni, scrie The Atlantic. Fostul preşedinte american, cu mandat între 1977 şi 1981, s-a întâlnit pentru prima oară cu viermele la sfârşitul anilor ’80, când a vizitat un sătuc din Ghana în care erau infectaţi peste două treimi din localnici. În 1986, numărul de infecţii cu viermele de Guineea depăşea 3,5 milioane la nivel mondial. Astăzi, mai rămân doar 126 de cazuri de rezolvat până când parazitul va dispărea complet dintre oameni. Va fi a doua boală umană din istorie eradicată în întregime, după variolă.

Am văzut o femeie tânără care ţinea un copil în braţe… Doar că nu era copil – Era sânul ei drept. Avea în jur de 30 centimetri lungime. Şi din sfârcul lui ieşea un vierme de Guineea. Jimmy Carter, despre ce a văzut în sătucul din Ghana.

Fostul preşedinte a aflat apoi că femeia cu pricina avea 11 viermi în organism. Acest eveniment, pe care Carter l-a descris ca fiind una dintre cele mai de neuitat scene ale suferinţei umane pe care a văzut-o vreodată, l-a inspirat să adauge o nouă misiune în portofoliul fundaţiei sale: eradicarea completă a bolii parazitare subcutanate cauzată de viermele de Guineea. Recent, la vernisajul unei expoziţii din Muzeul American de Istorie Naturală, fostul preşedinte a anunţat că a reuşit asta: astăzi mai există doar 126 de cazuri de infecţie. Expoziţia ilustrează “boli tropicale neglijate”, precum cea cauzată de viermele de Guineea, orbirea de râu (sau boala Robles, care constă în infestarea pielii şi a ochilor cu un alt vierme) sau poliomielita, boli care au dispărut din naţiunile bogată, dar nu şi din anumite ţări sărace, în curs de dezvoltare.

După ce pătrunde în organismul unui om, larva viermelui de Guineea se transformă, într-un an, într-un vierme lung şi subţire. Apoi, pe parcursul a 30 de zile, iese din pielea victimei prin crestături umflate şi dureroase. “Imaginaţi-vă un vierme lung de un metru care vă iese prin piele timp de 11 săptămâni, în medie. Mie, unul, asta în sine mi se pare un coşmar”, a spus la vernisajul expoziţiei Craig Withers, coordonator de programe la Centrul Carter. “E un fel de ‘Alien’ în realitate”. În plus, mulţi oameni se confruntau cu infecţii multiple, viermii de Guineea putându-se instala în orice parte a corpului. “Folosiţi-vă imaginaţia: în cerul gurii, sâni, cap, scrot”, a mai spus Withers. “Poate ieşi de oriunde”. Oamenii infectaţi se băgau deseori într-o gaură în care erau stropiţi cu apă, în încercarea de a îndepărta viermele din organism, însă asta îi permitea parazitului să depună ouă noi şi să înceapă un val nou de infecţii.

Boala cauzată de viermele de Guineea a fost endemică în 23.755 de sate din 21 de ţări africane şi asiatice, cum ar fi Ghana, India, Pakistan sau Yemen, în 1991. Astăzi, doar 30 de sate din patru ţări – Mali, Ciad, Etiopia şi Sudanul de Sud – mai găzduiesc parazitul. Această reuşită este rezultatul unor intervenţii de zeci de ani în sectorul sănătăţii publice. Centrul Carter a reuşit să întrerupă valul de infecţii prin educarea comunităţilor afectate, cărora le-a împărit tuburi de filtrare a apei pe care să le poarte în jurul gâtului şi să le folosească drept paie când beau apă.

Modelul lor, a spus Donald Hopkins, vicepreşedinte al fundaţiei pe programe de sănătate, ar putea fi urmat şi în cazul actualei epidemii de Ebola din Africa de Vest. Cea mai importantă lecţie învăţată din experienţa cu viermele de Guineea, crede el, a fost angajarea comunităţilor afectate, menţionând că medicii ar trebui să-i asigure pe localnicii din satele afectate de Ebola că boala nu e o sentinţă cu moartea şi că peste o treime din victime se vindecă. Dacă îndepărtează această teamă, îi pot încuraja pe cei infectați să ceară tratament mai devreme.

FOTO 2: Centrul Carter

Puteți citi și:

Cum a scăpat Nigeria de Ebola

Ebola este de 50 de ori mai bătrână decât omenirea

Hepatita C ar putea fi eradicată

Cel mai letal virus din lume | O scurtă istorie a turbării

Istoria de dinaintea antibioticelor: Transilvania transfigurată de ciumă


8 comentarii

  1. Poliomielita nu va fi eradicata, dimpotriva. Vaccinarea din scoala DESI oficial este obligatorie, in realitate nu se mai face. In fiecare an sunt – numai in scoala in care lucrez – ZECI de cazuri de parinti care refuza vaccinarea anti polio, desi, oricand, virusul poate calatori bine mersi cu avionul, purtat de un cetatean al unei tari unde nu este eradicata boala. Oricat le explici riscurile, isi pun pe fata un aer superior si fie imi explica despre autism – de parca ii loveste autismul in clasa a II!! fie despre alte boli date de vaccinare. Lucrez intr-un oras f mare, intr-un liceu mare. Nivelul de cultura medicala al parintilor e la piciorul broastei. Asa ca vor urma vremuri grele, in care muuulti parinti o sa spuna revoltati, cand o sa-si vada pruncii grab bolnavi, “dar noi nu am stiut….de ce NU ni s-a spus?!!” Apoi sa nu le zici de mama citeva si sa primeasca si o amenda cat casa?

  2. Nu mai crede nici tu chiar tot. poliomielita este o “boala” care apare cel mai mult in urma stropirii fructelor si legumelor cu substante chimice, si a consumului acestora fara sa fie spalate. Conform unui studiu al OMS, care actualmente este foarte greu de gasit pe internet, pt. ca au reusit sa-l faca sa dispara din mediul on-line, incidenta poliomielitei in SUA crestea odata cu expunerea locuitorilor la produse tratate cu DDT. Dar asemenea studii oficiale sunt greu de inghitit de marile concerne farmaceutice. Faza asta cu vaccinarea anti polio este sora cu vaccinarea fetelor contra cancerului de col uterin, alta “gaselnita”. Nu e ciudat ca noi suntem singura tara din Europa, care a fost de acord cu un vaccin netestat, un vaccin care nu se stie ce efecte secundare, pe termen lung, poate produce. Si noi, ca gastele, luam de bune “recomandarile” desteptilor din ministerul sanatatii, care ministrii si secretari de stat sunt numiti pe criterii politice, nu ca ar fi ei medici sau doctori eminenti, care chiar stiu ce vorbesc. Cunosc medici care au refuzat cu tarie aceasta idee, asa cum refuza in fiecare an sa se vaccineze contra gripei, pt. ca anual virusul gripal sufera mutatii, iar vaccinul este “fabricat” pe o tulpina de virus gripal anterioara. E mult de discutat. Ideea e ca nu e bine sa crezi ca tot ce zboara se mananca.

  3. @Eugen: Poiliomelita exista din perioada preistorica, tot de la legume stropite cu chimicale, presupun… dar lasa, refuzati voi vaccinul, cardul de sanatate si altele..si selectia naturala trebuie sa se intample cumva.
    @cocosul: bine ca ai tu meritul sa te fi nascut intr-o tara din europa. Felicitari!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger