Ați mânca opt fructe și legume pe zi?

3

Un studiu realizat pe 300.000 de europeni din opt țări propune înlocuirea porției zilnice de cinci fructe și legume recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru evitarea unor boli. Opt porții zilnice de fructe și legume reduc riscul apariției bolilor cardiace cu 22%, susține noua cercetare, cei mai expuși fiind cei care consumă mai puțin de trei porții zilnice. Studiul a început în 1992 și i-a urmărit pe participanți pe o perioadă de 8,5 ani, în medie.

Recomandarea cu cinci fructe și legume pe zi a apărut într-un document al Organizației Mondiale a Sănătății și a fost sprijinită de mai multe guverne, scrie Newscientist. Francesca Crowe, de la Universitatea din Oxford, care a luat parte la noul studiu, spune însă că, în general, riscul unui atac de cord scade cu circa 4% o dată cu fiecare legumă sau fruct consumat, indiferent de numărul de vegetale consumate în fiecare zi.

Dintre cei 300.000 de oameni analizați, 1.636 au murit din cauza cardiopatiei ischemice, boala cardiacă cu cea mai mare frecvență. Participanții la studiu care au consumat opt fructe pe zi au prezentat cu 22% mai puține șanse de a muri de pe urma cardiopatiei ischemice. Aceasta este caracterizată prin blocarea arterelor cardiace care, odată compromise, transportă mai puțin oxigen și sânge în mușchii inimii, ceea ce poate duce la un atac de cord.

Cercetătorii nu cer o recomandare cu opt fructe și legume pe zi în loc de cinci, pentru că ar fi prea mult. „Cinci pe zi este probabil îndeajuns”, spune Crowe, „însă dacă oamenii vor să consume mai multe, ar putea exista beneficii în plus”. În aprilie anul trecut, valoarea recomandării cu cinci fructe și legume pe zi a fost pusă la îndoială în urma unui studiu care arăta că riscul reducerii cancerului scade cu doar 9% în acest caz.

Citiți și:

Un mic dejun copios îngrașă și nu alungă foamea pe tot parcursul zilei

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Laptele organic este mai bun pentru sănătate decât cel convențional, susține un nou studiu european

Ţăranul român faţa în faţă cu reacţiunea europeană: Când hârtia nu se potriveşte cu realitatea

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: S-ar putea ca unii producători să lichideze efectivele de animale în condițiile în care nu pot valorifica laptele

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

Laptele nostru cel de toate zilele

Agricultura de subzistenţă, soluţia pentru foamete

Oamenii de știință au dezvoltat un indicator din plastic care îi avertizează pe consumatori când expiră produsele

Foto: EPA

Tags:Advertisment ad adsense adlogger