99% din energia electrică folosită de Costa Rica în 2015 a provenit din surse regenerabile

0

Aproape toată electricitatea generată de Costa Rica anul acesta a provenit din surse regenerabile, transformând statul din America Centrală într-una din puținele țări din lume care ocolesc combustibilii fosili în obținerea energiei, scrie Phys.org. Potrivit Institutului de Energie din Costa Rica, țara a reușit să genereze energie în proporție de 99% din surse regenerabile în 2015, procentul fiind de 100% timp de 285 de zile.

Trei sferturi din electricitatea din Costa Rica este generată de uzine hidroelectrice, grație sistemului abundent de râuri al țării și ploilor tropicale bogate. Restul provine din surse geotermale, eoliene, solare și din biomasă.

Deși 2015 a fost un an extrem de arid, Costa Rica se află mult în faţă în cursa pentru obţinerea neutralităţii energetice până în 2021. Anul trecut, de exemplu, procentul energiei produse din surse regenerabile s-a ridicat la 80%. Potrivit Tree Hugger, ţara nu îşi doreşte doar să obţină electricitate în proporţie de 100% din surse regenerabile, dar şi să cureţe cât mai mult consumul de energie la nivel general, prin îndepărtarea combustibililor fosili din sectorul transporturilor şi reducerea dependenţei de hidroenergie prin construirea mai multor uzine geotermale şi recoltarea energiei din alte surse.

Directorul diviziei de electricitate a institutului, Luis Pacheco, estimează rezultate şi mai bune în 2016, când se va deschide o nouă centrală hidroelectrică, în valoare de 2,3 miliarde de dolari. Anul acesta, cetăţenii din Costa Rica s-au bucurat de costuri la energie cu 12% mai mici, iar institutul se aşteaptă ca ele să scadă şi mai mult pe viitor.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger