95% din plasticul care poluează oceanele lumii provine din doar 10 râuri

0

O echipă de cercetare de la Centrul de Studii de Mediu Hemholtz din Germania a analizat 79 de probe din 57 de fluvii și a constatat că doar 10 din ele sunt responsabile pentru majoritatea plasticului prezent în oceane. 8 dintre fluvii sunt localizate în Asia.

În jur de 2 trilioane de kilograme de plastic plutesc în oceane din cauza gestiuni proaste a deșeurile din albiile râurilor.

„O cantitate mare de deșeuri din plastic provine din surse terestre și râurile sunt căi de transport majore (n.r. pentru plasticul care ajunge în oceane)”, a declarat coordonatorul studiului, Dr. Christian Schmidt, hidrolog la Centrul de Studii de Mediu Hemholtz din Leipzig.

Raportul prezentat de echipa lui Dr. Schimdt susține că microparticulele de plastic sunt în mod deosebit dăunătoare vieții acvatice, dar eliminarea acestora în întregime ar fi aproape imposibilă. Cu toate astea, stăvilirea fluxului de deșeuri din plastic ar putea reduce posibilele daune.

Pentru a reduce cantitatea de deșeuri de plastic, cercetătorii trebuie să înțeleagă mai bine cum ajunge plasticul în oceane, a mai declarat coordonatorul studiului.

Cele 10 fluvii identificate de raport sunt: Niger, Nil, Ind, Gange, fluviul Galben, Mekong, Zhujiang, Yangtze, Hai He și Amur.

Într-un raport anterior s-a estimat că anual din fluviul Yangtze ajung în mare 330 milioane de kilograme de plastic. Gangele e responsabil de o cantitate și mai mare, de 540 milioane de kilograme.

Alți contribuitori majori din Asia sunt fluviile Xi, Dong și Zhujiang din China și Brantas, Solo, Serayu și Progo din Indonezia.

Fluviile cu cantitățile cele mai mari de plastic se află în zone caracterizate de un număr mare al populației și o gestiune deficitară a deșeurilor municipale. Îmbunătățirea sistemelor de gestiune ar putea reduce considerabil poluarea cu plastic a oceanelor.

”Reducând cantitatea de plastic din cele 10 cele mai poluate fluvii cu 50% s-ar putea ajunge la o scădere de 45% a cantității de plastic din oceane”, a mai spus Schmidt.

Cercetarea lor a mai constatat și creșterea cantității de plastic disproporționat în raport cu cantitatea de deșeuri din plastic disponibile pentru transport.

Poluarea marină produce pagube estimate la $7,9 bilioane și moartea a 1 milion de pasări marine, 100.000 de mamifere acvatice și un număr neprecizat de pești. Pe lângă prezența particulelor de plastic în oceane, microparticule de plastic au fost depistate și în sisteme de apă dulce și chiar și in zone cu o prezență minimă a oamenilor.

Sursa: Daily Mail


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger