95% din electricitatea necesară statului Uruguay provine din resurse regenerabile

0

În mai puţin de zece ani, statul Uruguay a reuşit să îşi reducă semnificativ amprenta de carbon şi să scadă costurile electricităţii, fără ajutoare şi subvenţii guvernamentale. Delegaţii aflaţi zilele acestea la conferinţa ONU pe teme de mediu de la Paris ar putea învăţa multe din lecţia de succes verde demonstrată de micul stat sud-american.

Potrivit lui Ramón Méndez, responsabil cu politicile Uruguayului legate de schimbările climatice, 94,5% din electricitatea necesară şi folosită în prezent în acest stat provine din resurse regenerabile, în acest moment. Datorită acestui fapt, preţurile au scăzut şi, în plus, a scăzut şi numărul penelor de curent, pentru că sunt mai multe tipuri de energie care se pot suplini, la nevoie. Dar în trecutul foarte apropiat lucrurile stăteau diferit în statul sud-american cu o populaţie de 3,4 milioane de locuitori.

În urmă cu doar 15 ani, petrolul reprezenta 27% din importurile statului sud-american şi o nouă conductă de gaz urma să fie construită pentru a aduce gaz din Argentina. Acum, cel mai semnificativ produs de import îl constituie turbinele eoliene. Pe lângă energia eoliană, statul foloseşte şi energia solară, precum şi cea generată de biomasă; aceste tipuri de energie se adaugă hidroenergiei clasice folosite în Uruguay, astfel că, împreună, resursele regenerabile înseamnă 55% din amestecul energetic pe care se bazează statul, comparativ cu media globală de 12%.

Uruguay nu este un exemplu doar în materie de energie verde: să ne amintim că, în ultimii ani, statul a luat o serie de măsuri îndrăzneţe – a propus şi votat legalizarea marijuanei, în condiţii clar definite de o legislaţie bine pusă la punct; a adoptat un control sever asupra industriei tutunului şi consumului de tutun; a adoptat politici extrem de liberale (cele mai liberale din America Latină din acest moment) în privinţa avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Acum, organisme internaţionale recunosc progresul său şi în privinţa scăderii amprentei de carbon, Uruguay devenind unul dintre statele-lider în cursa pentru energie verde.

Întreaga poveste a schimbării verzi produse în Uruguay o puteţi citi aici.

 

Sursa şi foto: The Guardian

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger