9 trupe de liceu participă la cea de-a XII-a ediție IDEO IDEIS

0

Amprente – Brașov, ARTWIST – Baia Mare, Atelierul de Teatru – Botoșani, Brainstorming – București, DramaClub – Botoșani, Nant – București, Playhood – București și 3,14 – Buzău sunt cele 8 trupe selecționate să participe la a 12-a ediție IDEO IDEIS, care va avea loc între 07 și 13 august, la Alexandria. A 9-a trupă este Alter Ego, câștigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor din oraș „pauza_de_teatru”.

Trupele participante și spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt:

  1. Drama Club, BotoșaniCarajale – adaptare liberă după texte de I.L. Caragiale

Spectacolul Carajale prezintă aspecte din viaţă socială, în spiritul carnavalesc al  textelor lui Ion Luca Caragiale. De această dată „micuţul mariner” nu mai este centrul universului, ci devine scheletul care leagă mai multe episoade din viaţă cotidiană.

  1. Atelierul de Teatru, BotoșaniChatroom de Enda Walsh 

Chatroom vorbește despre frustrările adolescenților vărsate pe internet, unde libertatea de a nu avea o identitate poate crea nedreptăți. Șase adolescenți își părăsesc identitatea și se transformă în clișee care experimentează adolescența: o trecere de la ruinele lumii copilăriei la cea a adulților care e încă inaccesibilă. În această perioadă de tranziție ei nu se regăsesc nicăieri, nici în lumea familiei, nici lângă prietenii și poveștile copilăriei care se deformează din cauza transformărilor. Ce scop își găsesc și, mai ales, cum și-l găsesc? 

  1. Brainstorming, București Vremea dragostei, vremea morții, de Fritz Kater 

Vremea dragostei, vremea morţii spune fără rețineri o poveste din timpul comunismului est-german, despre tinerii de atunci, despre problemele lor, despre petreceri, relații, părinți. Piesa are trei părți, inocența și bucuria sunt prezente în cea dintâi, în timp ce în cea de-a doua parte lucrurile devin mai serioase și iubirea nu mai încape în glumițe asortate cu sunete caraghioase. În cea de-a treia parte, șapte ani mai târziu, zidul a căzut, iar tinerii devin adulți.

  1. PlayHood, BucureștiHome de Ionuț Oprea 

Home este povestea unor adolescenţi ajunşi într-un centru de reeducare pentru minori. Au furat, au bătut, au incendiat şi au ajuns aici, închişi, izolaţi de societate şi forţaţi să înghită tot felul de reguli. Planul educatorilor este dat peste cap de “băiatul nou”, care reușește să îi convingă pe ceilalţi să i se alăture într-un plan ambiţios de a scăpa din centru. Băieţii îşi unesc forţele şi reuşesc să facă o prostie cât toate boacănele lor la un loc. Home este despre vârsta adolescenţei şi despre tot ceea ce vine la pachet cu asta: alegeri greşite, rebeliune, dispreţ faţă de orice fel de autoritate, lipsa de modele, asumarea sau neasumarea unui destin.

  1. Nant, BucureștiAvioane de hârtie, de Elise Wilk 

Cea mai mare parte a acestei povești se petrece pe acoperișul unui bloc de 10 etaje, undeva într-un cartier al unui oraș de provincie. Blocuri, blocuri, blocuri, o băltoacă, un supermarket, câini, oameni cu pungi de plastic în mână, o școală, mașini, o fostă fabrică, graffitti, o stație de autobuz, șine de tren, semafoare, tomberoane, un club, blocuri, blocuri, blocuri. Sus de tot, deasupra orașului, trec avioane cu oameni care pleacă sau vin. De acolo de sus, blocurile se văd ca niște puncte prin perdeaua de nori. Iar oamenii care locuiesc în oraș nu se văd deloc. Ca și cum n-ar fi.

  1. ARTWIST, Baia MareAproape, după Almost Maine de John Cariani – 

O noapte senină. Șase băieți și opt fete. Un oraș mic, genul de oraș în care „nu se întâmplă nimic niciodată”. Exceptând această noapte senină. Odată cu aurora boreală apar personaje neașteptate, cuvinte nespuse, sentimente intense, reacții impulsive, momente de sinceritate totală, care sunt pe cât de comice, pe atât de sensibile, pe cât de absurde, pe atât de veridice.

  1. 3,14, BuzăuPisica verde, de Elise Wilk 

Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana, Flori sunt șase tineri care au probleme in familie, lăsați sau scăpați de sub control de către părinții lor. Acest lucru îi va determina să-și creeze o lume imaginară în jurul căreia se va învârti pisica verde – un personaj fantastic, nascut în mintea lui Dani și care este cheia întregii povești.

  1. Amprente, BrașovAvioane de hârtie, de Elise Wilk 

Miki, Lena, Alex, Bobo, Andra și Laura sunt măcinați zilnic de faptul că nu sunt la fel de buni ca cei din jurul lor, că părinții lor nu sunt alături de ei, că mai bine își trăiesc viața pe cont propriu. Unii aleg să se confrunte cu problemele lor, alții aleg să fugă de ele.

  1. Alter Ego, Alexandria – Gaițele, de Alexandru Kirițescu 

Gaiţele este una dintre cele mai iubite comedii de moravuri din dramaturgia românească. Acţiunea se petrece în casa Anetei Duduleanu, văduva marelui moşier Tasse Duduleanu, pe care o împarte cu fiica ei cea mică, Margareta, soţul acesteia Mircea Aldea şi două servitoare Zamfira şi Fraulein. În casă își va face apariția și Wanda Serafim, de la Paris, nepoată a moșierului, care îl va seduce pe Mircea.

IDEO IDEIS, o experiență formatoare

Cele 8 trupe au fost alese dintr-un total de 28 de înscrise, din 13 orașe din țară, de către Andreea Borțun (regizor/scenarist, co-președinte IDEO IDEIS), Alexandru Ion (actor, co-președinte IDEO IDEIS), Lavinia Cioacă (scenarist, co-director IDEO IDEIS), Carmen Dumitrescu (manager cultural, co-director IDEO IDEIS) și Gabriela Pițurlea (jurnalistă, coordonator al departamentului relații trupe IDEO IDEIS.

Participarea la festival oferă tuturor membrilor din trupe un program zilnic de workshopuri de dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie, regie, cât și posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist și de a participa la toate activitățile care se vor desfășura la Alexandria pe perioada IDEO IDEIS. Cum IDEO IDEIS nu este un festival competitiv, cele 9 trupe vor primi la final câte o experiență formatoare, facilitată de parteneri de tradiție ai festivalului, printre care Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, FestCo sau Teatrul Excelsior.

IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate și, în același timp, un eveniment dedicat procesului de educație alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanți să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare, să capete încredere în ei înșiși și să interacționeze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală și profesională.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger