9 motive de a nu manca in oras

38

INDIA-FOOD/INFLATION

Dupa doi ani de zile in care nu a mancat deloc in oras, bloggerita newyokeza Cathy Erway face o sinteza cu principalele motive pentru care e mai bine sa-ti pui stomacul la cale acasa. Intr-o lume in care mare parte din mancarea pe care o cumparam e deja in intregime preparata, vine de la fast food-uri si este consumata pe strada.

(articol preluat de pe Huffington Post)

Ghidul oferit de Cathy Erway si publicat in sectiunea de bloguri a publicatiei online Huffington Post a fost incropit din experientele pe care jurnalista americana le-a postat pe propriul blog, Not Eating Out in New York.

De ce e mai bine sa mananci si sa gatesti acasa:

1. E mai usor sa traiesti eco

Pentru cei care vor sa-i sprijine pe micii producatori sau care prefera sa bea lapte organic, sa manance carne provenita de la animale crescute in aer liber (in sistem free-range) si legume crescute fara pesticide, e mai simplu si mai ieftin sa cumpere aceste produse direct de la sursa si sa le prepare acasa decat caute dupa ele in restaurante. Asa si optiunile sunt mai multe iar sentimentul de siguranta este sporit din moment ce pot vedea, atinge si gati aceste produse.

2. Nu generezi deseuri

O buna parte din deseurile menajere consta in ambalaje, care le includ si pe cele in care este servita mancarea la pachet. Mancarea gatita acasa este astfel inzestrata cu un alt avantaj eco: foloseste tot timpul aceeasi vesela din dotarea gospodariei. Pe cand cea comandata vine cu tacamuri de plastic, pungi si cartoane ce trebuie aruncate la gunoi. Si care, in mare parte, nu sunt reciclate.

3. Esti mai sanatos

In ultima vreme, numarul persoanelor care sufera de obezitate a crescut considerabil din cauza mancatului in oras, in special in fast-food-uri. Chiar daca sunt mai ieftine, produse precum pizza, cartofii prajiti sau hamburger-ii pot fi foarte daunatoare sanatatii daca sunt consumate in exces. Gatitul acasa poate fi mult mai sanatos, pentru ca poti sa controlezi cantiatea de grasime, sare si zahar din mancare. Din moment ce in restaurante sunt alte prioritati decat in bucataria ta – scopul lor este sa faca mancarea irezistibil de gustoasa inainte de a se gandi la cat de sanatoasa e –, poti sa-ti protejezi sanatatea controland ce mananci.

4. Invitatiile la cina sunt contagioase

Daca nu iti raman acasa resturi din mancarea pe care ai gatit-o cu o zi inainte pentru prietenii invitati la cina, e mai putin probabil sa gatesti si in ziua respectiva. Si asta pentru ca invitatiile la cina pot avea un efect de domino. Prietenii pe care i-ai chemat la masa iti vor rasplati efortul si vor gati si ei pentru tine. La fel va face si urmatorul cuplu si tot asa. Asa ca cu cat este mai mai putin pompoasa si formala atmosfera pe care o impui cand inviti pe cineva la masa, cu atat iti vei indemna mai putin prietenii sa te cheme si ei la cina.

5. Sentimentul de satisfactie e mai mare

Te simti adesea implinit dupa ce infuleci un sandvis cumparat din oras, impaturit in hartie si celofan, in miezul unei zile incarcate. Dar daca iti aduci de acasa acel sandvis, ambalat cu propriile maini si indopat meticulos cu felii de rosii, de gogosari si de pui fript de tine, si ti se mai pare si delicios, atunci sentimentul de mandrie se va umfla in tine si poti avea o stare de spirit pozitiva toata ziua.

6. Iti stimuleaza creativitatea

Sunt oameni care spun ca pur si simplu nu stiu sa gateasca, desi toata lumea ar trebui sa fie in stare sa prepare ceva comestibil. Nu trebuie sa fie un fel de mancare familiar. Poate fi unul improvizat. O data cu timpul, creativitatea creste, iar acesti oameni pot gasi cele mai eficiente metode de a-si satisface pofta de mancare, metode pe care restaurantele nu au cum sa le dibuiasca.

7. Cotrolezi mai bine ce bagi in gura

Intr-un sistem in care mancarea pe care o consumam trece prin atatea maini, calatoreste pe distante mari, cu tot soiul de mijloace de transport, si este procesata in diverse moduri, actul final – gatitul ei, iti ofera un mic statut de putere. In acest caz, te uiti mai atent la produse, la orginea lor si la condimentele cu care au fost asezonate. Chiar daca nu poti schimba sistemul alimentar, iti poti controla astfel dieta zilnica.

8. Ajuti la conservarea unei forme de arta muribunda

Multi oameni din ziua de azi spun ca nu stiu sa gateasca, ca nu gatesc niciodata acasa si ca nici nu si-au vazut parintii sa se delecteze cu asta, ceea ce nu se intampla acum 50 de ani. O data cu schimbarea generatiilor, multi copii nu au azi obiceiul de a manca acasa. Asa ca trebuie facute eforturi pentru pastrarea in viata a gatitului in casa, chiar daca pare arhaic.

9. Te invata sa economisesti

Multa lume se plange ca mancatul acasa costa mai mult decat cel in oras. Dar daca faci cumparaturi frugale, iti mentii frigiderul dotat cu lucruri esentiale, cum ar fi alimentele uscate, si folosesti resturile intr-un mod creativ, atunci mancatul acasa nu ar trebui sa fie mai scump decat cel la restaurant. Totodata, produse proaspete precum varza, morcovii si alte asemenea legume sunt printre cele mai ieftine alimente din cosul de cumparaturi si, pe deasupra, au si o viata destul de lunga in frigider. Dupa ce si-a petrecut patru ani calculand costurile pentru diferite retete, Cathy Erway a observat ca pretul pentru o singura masa depaseste rar cinci dolari, mult sub cele din restaurante.

Tags:



38 de comentarii

    • Asta din cauza ca nu stii unde sa mananci in NYC. Sunt aproape zilnic greenmarket-uri de unde iti poti cumpara produse organice dupa cum iti pofteste inima…sau stomacul. NYC e un oras extraordinar, cu mii si mii de posibilitati pentru fiecare. Daca intri in primul fast-food care iti iese in cale si te giftuiesti e si normal sa-ti faci o idee gresita despre oras. E o miscare puternica slow-food cu radacini adanci aici, unde mai rar vezi.

      • Ca sa dai o informatie completa spune te rog si cat costa sa mananci organic , sigur asa ar fi ideal, dar cati isi pot permite asta zilnic?
        Si asta nu numai in NYC!

      • Evident este nemaipomenit pentru ca este NY.Nicaieri in lume nu am mancat un peste care sa inoate in asa enorme cantitati de grasime ca in SUA -Miami,Seatle,Anchorage,L.A.Mai bine nu v-ati mai ploconi asa la cultura americana

      • Da Ruxandra, aici ai dreptate: ustura rau la buzunar “organicul”. Tocmai m-am intors de la un farmers market si pentru o mana de produse am dat o groaza de bani. Scump, insa comparand cu ce? Cu mizeriile de la fast-food-uri?! Ma gandesc cat de imbecili pot fi cei care se bucura de un 0.99 centi burger-ul. Tocmai pretul asta ar trebui sa constitue un semnal de alarma. Cand auzi asa ceva sa fugi de sa-ti scapere picioarele. Sa scoti pe piata un produs atat de ieftin, gandind ca trebuie sa fie si profitabil pentru companie. Mijloacele la care recurg ca sa obtina burger-ul ala de 0.99 centi! Ziceam ca m-a ars iar la buzunar azi mersul la piata. Intotdeuna ma gandesc cat de multe alte bunataturi as fi putut cumpara de la tarani, acasa, la Bucuresti. Hmm! Insa satisfactia este foarte mare: sa merg eu de la taraba la taraba, sa iau cu mainile mele, sa miros, sa degust produse, sa vorbesc cu taranii care-ti explica atatea si atatea lucruri noi. Dupa aceea, prepararea, gatitul si papatul lor :). Toata experienta asta e pentru mine o mare bucurie. Asadar se poate si in NYC, cu atat mai mult acasa unde din fericire oferta este mult mai mare. Cred ca problema este mult mai profunda insa. Societatea asta e atat de fucked-up azi. Toate reperele sunt rasturnate. Mancarea si natura care e sursa ei, au ajuns sa fie tratate fara nici o urma de respect. Daca o privesti doar ca pe o necesitate atunci cu siguranta ajungi sa te umfli cu mizeriile de 0.99 centi. Nu mai avem timp pentru ca noi am decis ca e mult mai importanta o cariera care de cele mai multe ori te transforma intr-un sclav decat o viata echilibrata si mai aproape de natura. E trist unde s-a ajuns.

      • Pic in NYC, mananc unde gasesc, nu am timp sa gasesc restaurante ecologice pe cine stie ce strada, mai ales ca in N YC m-am dus cu treaba, nu in vacanta. Am fost prin sute de orase din lume, tot asa, am intrat in primul restaurant (care nu e McDo, desi in NYC in zonele cele mai umblate e plin de fast food-uri, mai mult decat in orice alta parte a lumii) care arata recent si nu am luat nicaieri 4 kile intr-o saptamana. Nici in Paris, nici in Teheran, nici in Marrakech, nici in Nairobi, nici in Phenian, nici in Kuala Lumpur !

    • NYC e o metropola fabuloasa. Poti manca cea mai buna pizza din lume sau numai mancaruri asa-zis naturale oriunde si oricand.
      Va recomand ca la New York sa mancati in oras si nu acasa.

  1. Pai bun, si cine are timp sa gateasca in fiecare zi? Bunicii? nu ca nu e la moda sa se stea cu ei. Sotia/prietena? Nu, ca e degradant pentru ea. Sotul? se rezuma la o portie rapida de cartofi prajiti si mere.

    momentan nu mai este timp de gatit acasa. Si NU e arta buribunda. Paote in state, pe coasta de est si vest. restul statelor unite se descurca

    • Este un concept gresit ca nu avem timp. Asta din cauza ca nu stim sa gatim. Recomand un mic experiment comanda ceva din oras pizza-chinezesc-fast food pe placul fiecaruia. Intre timp apaca-te sa prepar ceva de mancare de la paprikasi de ciuperci – spaghette – snitele etc.
      Rezultatul socant mananci mai repede din ce ai pregatit tu decat din mancare comandata.

      Merita o incercare

      p.s. e fain articolul pentru NYC, as fi curios sa faca cineva asemanetor in Delhi (remember slamdog millionaire)

  2. Sunt de acord ca a gati acasa este mai sanatos. Dar, din pacate, in Romania numai femeile sunt obligate sa gateasca pentru intreaga familie, zilnic, iar asta intreaga viatza. Este un fel de pedeapsa, odata ce te-ai nascut femeie, la cratiza cu tine! Este de la sine intzeles ca sotzul nu are ce cauta in bucatarie, pentru ca asa l-a educat mama lui. Care, din pacate este tot femeie si l-a educat sa perpetueze aceasta corvoada odioasa, cel putzin pentru mine! Daca si barbatzii ar intra in bucatarie, din cand in cand, ar da ocazia sotziilor lor sa simta bucuria de a gati acasa! Sper ca nu consideratzi acest comentariu ca sexist, este o trista realitate! Pofta buna!

      • “Sotul” ar putea sa puna mana sa-si gateasca (si sa-i gateasca si sotioarei iubite :-p)! Nu esti nici tu mai breaz ca Liliana – esti doar un fel de Liliana “in oglinda” >:
        Daca ma gandesc bine, chiar MERITATI sa fiti “mereu flamanzi”! :-p

    • Daca pornesti de la ideea ca este un blestem, bineinteles ca nu iese nimic bun. Eu gatesc cam de doua ori pe saptamina (tocmai pentru ca nu mai am atita timp ca pe vremea bunicii) si nu imi ia mult timp pentru ca stiu sa ma organizez (cam 2-3 ore, cu spalatul vaselor cu tot). Nu consider ca timp de gatit timpul in care mincarea fierbe iar eu ma uit la televizor, citesc sau fac altceva.

      Problema as vedea-o in alta parte: ce te faci cind nu iti place sa gatesti. Atunci totul devine o corvoada, si daca mai si tii (tu si familia ta) sa o faci zilnic, atunic este crima. Asta pot sa inteleg mai usor pentru ca, de exemplu, mie nu imi place sa fac curatenie. Din fericire, sotului lui meu ii place. In rest, si barbatul, si copiii, mai pot fi re-educati, macar sa mai participe la treburi si sa nu aiba pretentia la mincare proaspat gatita zilnic.

  3. La mine e pe invers, cam rar intra sotia prin bucatarie, caci ma relaxeaza sa gatesc si asta ca desi nu ma lasa mama cand eram mic ca de exemplu la framantat cozonacul io tot imi indesam pumnuletii in aluat si ca tot ce este intersiz mi se parea o mare minune…

  4. Draga Liliana, a gati nu e o corvoada. E simplu si dureaza foarte putin. Sunt barbat, dar gatesc cateodata. Mie care nu am experienta imi ia cam 2 ora sa fac 2-3 feluri. Pentru 2 zile. Daca nu vrei sa gatesti, nu gati. Angajeaza o femeie sa faca curat si sa-ti gateasca de doua ori pe sapt. E ieftin, mai sanatos si in plus bani tai merg la cineva care ai foloseste.

  5. Draga Liliana, poate la tine in familie se intampla asa. Eu gatesc de cate ori am ocazia si o fac foarte bine. Cunosc mai multi care fac asta si la unii s-a dezvoltat in pasiune. Te rog sa nu mai generalizezi. Stim cu totii ca Romania este o tara frumoasa, pacat ca e plina de romani.

  6. Stimata doamna Liliana, ceea ce povestesti se intampla in familia ta si probabil in altele, dar eu sunt barbat si pot sa iti spun ca petrec mai mult timp in bucatarie decat sotia. Imi place sa gatesc si sa mananc ceea ce imi pofteste inima, nu ceea ce vrea bucatarul restaurantului. De asemenea, stiu ce anume e in mancare: de obicei totul e organic, putine grasimi/uleiuri, condimente dupa gustul celor din familie. In general, iesi mai ieftin decat sa mananci la restaurant insa e o chestiune relativa daca pui la socoteala timpul petrecut in bucatarie.

  7. Draga Liliana,
    Printre prietenele mele nu stiu nici macar una care sa stie sa gateasca decent o friptura.Iar pe navasta-mea n-o las sa taie nici o felie de piine de frica sa nu se taie.De voie ,de nevoie am invatat sa gatesc(ultima data pui cu portocale),nu tin musai sa ies in oras,decit pentru socializare,iar la prinz,prin restaurante,prefer o ciulama cu mamaliguta decit un hamburger.
    PS: desi am terminat cam de multisor facultatea , nu am facut ‘burtica’

  8. Acu’ strict legat de NYC, cu mai putin de $5 in oras iesi doar daca mananci la McDo burgeri Dollar Menu, ceva mancare chinezeasca la cutie ori, daca vrei (ori n-ai incotro) sa sari peste mese, gasesti adevaratul rol al tubului de chips Pringles la $2.
    Oamenii nu au in general timp sa isi prepare singuri mesele, in orasul care nu doarme niciodata. Si costurile sunt pe masura. Suna cam ca: “eu castig $20 pe ora, daca in loc sa stau tarziu la job si sa fac xx dolari iar apoi sa mananc la un restaurant unde sa platesc yy. dolari, eu ma duc acasa si din carnea, pastele fainoase si legumele pe care le cumpar (nu ieftin) imi prepar singur mancare, iar in final economisesc doar zz dolari, e clar ca financiar nu are sens, cel mult daca iubesc la nebunie gatitul”.
    Americanii care au lucrat in viata lor in restaurante pretind ca daca nu-ti permiti sa platesti obligatoriul bacsis de 15-20-25% (practic oamenii astia traiesc din bacsis, salariul pe contract, daca exista, este sub salariul minim pe economie), atunci mai bine sa mananci acasa. Altfel numai incurci, si s-ar putea s-o si patesti (s-au auzit cazuri de chelneri suparati, care au urmarit clientul dupa ce a iesit din restaurant si l-au luat la bataie din cauza bacsisului jignitor de mic).
    Totusi exista sanse ca si cei cu gusturi mai aparte sa fie satisfacuti de cina acasa. Daca pe de o parte The Big Apple are exact atatea tipuri de restaurante cate traditii culinare exista pe lume (ori foarte aproape de acest numar), in multe cazuri poti sa-ti gasesti ingredientele mancarii tale preferate. Ia sa dau cateva exemple familiare. La piata gasesti chiar si praz, poate nu chiar oltenesc, ii zice “leek”, insa esti tot acolo. Cu leusteanul (lovage) s-ar putea sa mearga mai greu, insa in principiu il gasesti pana la urma. Apoi magazinele etnice au si unt adevarat, nemtesc ori irlandez (acela care apare in Julie&Julia e o gluma nici macar savuroasa), varza murata, dar chiar si telemea de Napolact ori bulgareasca (cand si cand). Iar cand vine vorba de afumaturi, iarasi poti gasi carnati uscati, salam unguresc de vara ori de iarna (tip Sibiu) fabricat la Bende in Vernon Hills, illinois, ori carnati oltenesti si salam vanatoresc de la Patak, din Austell, Georgia.
    Diferenta consta pe de o parte in pret. O sticla de 75 cl de vin de Pietroasa m-a costat $20 la un restaurant romanesc, si doar $10 de la o bacanie bosniaca. Un flacon de Borsec apare si el dublu ca pret in restaurant (cu mare regret, i pak dau stire domniei tale ca nu am gasit niciodata apa minerala Tusnad, poate n-ar strica sa auda cineva…) decat la magazin, asa ca daca ai unde le depozita, iesi mai bine acasa, in afara cazului cand chiar vrei galagie (imi amintesc cand am vazut meciul Olanda-Romania din preliminariile CE, restaurantul era plin ochi iar fum – chit ca fumatul era interzis – sa-l tai cu cutitul) ori ai pofta de unele feluri de mancare, precum papanasi cu branza, ciorba de perisoare ori altele in prepararea carora nu te simti chiar stapan.

    In fine, dincolo de discutiile etno-culinare, ar fi ideea ca preparand acasa mancarea ai un control mai bun asupra a ce mananci, insa poti sa suplinesti si lipsa de “atmosfera” pe care o ai in restaurant, daca chiar vrei. Pe langa asta, ai o mai mare libertate in a recompensa producatorii in acord cu criteriile tale etice ( de ex “nu cumpar carne de la Smithfield pentru ca nu sunt de acord cu modul inuman in care trateaza ei animalele”, ori “mai bine cumpar de la taran; pe langa ca hrana e mai sanatoasa, mai si sprijin economia locala in loc sa recompensez giganti economici impersonali care au falimentat in mod indirect producatorii locali; e drept ca au si angajat local vanzatori, insa chiar si aceia sunt prost platiti si nu e o cariera de perspectiva”) s.a.m.d.

    Atata tot ca, in situatia asta, mai ai de luat in calcul si factura la intretinere, in mod sigur nu ramane zero…

  9. Liliana, se vede ca esti tu insati victima unei prejudecati. In familia noastra eu sunt cel care gateste mai des, nu sotia. E relaxant si nu ia chiar atat de mult timp. Mancam destul de rar in oras si cautam atunci mai mult lucruri oarecum exotice: mancare libaneza, coreeana, japoneza, mexicana – de unde incercam sa “furam” retete 🙂

    Si nu, nu locuim in “The Big Apple”, suntem bucuresteni. Castigam bine, deci nu lipsa banilor ne impiedica sa luam zilnic masa in oras. Pur si simplu ne place sa ne preparam singuri mancarea.

  10. Doamna Liliana,poate dvs.v-ati invatat sotul sa nu dea prin bucatarie.Eu cu sotia mancam rar in oras,numai in situatiile in care nu suntem in localitatea de domiciliu.Mai iesim si la restaurant pentru relaxare,dar nu neaparat din nevoia de a servi masa.Personal gatesc destul de bine, atat mancare obisnuita ,traditionala, cat si specialitati.Ma descurc mai greu cu impachetarea sarmalelor si cu prajiturile,dar acolo intervine sotia.Interesant este ca pe timpul gatitului nu gust mancarea,folosind condimentele la “ochiometru” si nu am dat gres niciodata.Cred ca este vorba de experienta si de pasiune.Mentionez ca nu sunt de profesie bucatar.Am incercat si la restaurant si acasa mancaruri exotice,dar nu am fost incantat.

  11. Pana si pe forumuri cu mai putine pretentii moderatorul poate cenzura comentariile fara legatura cu subiectul. Tipic romanesc,e suficient ca o singura persoana sa isi verse frustrarile off-topic,ca marea parte a celor care comenteaza sa fie tentati sa comenteze comentariile,nu subiectul articolului. Si cand te gandesti ca articolul face parte din categoria Think Outside the Box :)) Cu privire la subiect,sunt complet de acord cu concluzia. Si in tara,dar si in afara ei, am constatat ca nu e doar mai ieftin sa gatesti acasa, e si mai distractiv si mai sanatos. Pace voua! P.S. Exista DEX, DOOM etc. Daca nu sunteti siguri de forma corecta a unui cuvant,cautati-l si scrieti-l asa cum trebuie.

  12. traim alte vremuri…
    intr-o societate in care ambii soti lucreaza …este inuman sa ai pretentia ca doar sotia sa gatessca, sa faca curat etc (pt ca sunt treburi de femeie)
    si noi barbatii ce sa facem? sa stam cu burtiile pe canapea, ragaind a bere? in timp ce ne uitam la gspeu?

    noi de ce nu mergem sa crapam lemne, sa dam apa la vite? etc

    oricum…este total aiurea sa iei masa in oras la un restaurant si sa comanzi ceafa de porc cu cartofi prajiti si un coca cola light 🙂
    90 % dintre romani asta mananca in oras….
    daca tot ai placerea sa manaci chestia asta … de ce sa nu o faci acasa?
    dureaza cam jumatate de ora si macar poti schimba uleiul in care sunt prajiti.

    daca tot iesim in oras la restaurant…macar sa mancam ceva deosebit…sa ne incantam.

    mai rar….dar macar sa ne bucuram
    etc

  13. Sesizez cu regret ca majoritatea punctelor privind mancatul in oras tin de junk food (furculite de plastic, cartofi prajiti etc.). Alte puncte se bat cap in cap cu primele (invitatiile la cina si arta muribunda). Adica, daca mananci cartofi si hamburgheri, nu cred ca inviti pe nimeni. Si daca-ti prajesti cartofii tai, la fel, nu vad ce arta intretii.

    Hai sa incerc si eu 9 motive sa mananci in oras (la restaurante respectabile):
    1. Sprijini industria eco. Orice producator prefera sa vanda mai mult unui restaurant, decat mai putin unei persoane. Daca mananci la un restaurant eco, sustii mai clar si mai previzibil o intreaga industrie eco.
    2. Mancand la crasma nu generezi deseuri. Restaurantele sunt obligate sa aiba programe mai clare de reciclare decat persoanele. Plus ca nu irosesc atat de mult ambalaj, cumparand totul in cantitati mai mari.
    3. Esti mai sanatos. Tentatia de a sari peste o masa sau de-a manca ceva nepotrivit pe post de pranz sau cina e mai mare daca trebuie sa-ti gatesti singur.
    4. Invitatiile la cina sunt contagioase. Asta, clar, e un motiv sa-ti chemi prietenii. Ajuta nu doar la viata ta sociala, ci si la o masa mai placuta, mai relaxanta si mai vesela.
    5. Sentimentul de satisfactie e mai mare. Nu trebuie sa strangi sau sa speli vase. Nu va trebui sa mananci si maine acelasi lucru daca n-a fost prea reusit. Daca a fost grozav, poti sa mai iei oricand exact la fel.
    6. Iti stimulezi creativitatea. Imagineaza-ti ca mergi la un restaurant bun ca la un muzeu. Vezi ce-au facut alti oameni, si poti sa incerci si tu. Sau poti sa-i corectezi. Sau sa dezvolti.
    7. Controlezi mai bine ce bagi in gura. Daca responsbilul restaurantului isi da interesul, va cumpara legume proaspete de la tarani, branza de Sibiu de la Sibiu etc. Cantitatea mai mare face sa fie ok sa strabati distante mai mari in cautarea unor alimente mai bune. Acasa vei cumpara intotdeauna de la magazinul din colt sau de la Cora.
    8. Arta muribunda. (Pe asta, chiar, de unde-o fi scos-o? O fi vazut explozia interesului culinar la tv si nu numai?) Arta adevarata nu se face acasa. Profesionistii sunt mai bine plasati pentru a produce arta autentica, si au si public critic.
    9. Cost. Daca traiesti cu 300 de euro pe luna, as zice ca, oricum nu mancai la restaurant. Daca castigi mai mult, s-ar putea sa trebuiasca sa si muncesti pentru banii aia. Nu pentru toata lumea e mai ieftin sa gateasca, sa fie clar. Si mai ales, nu sa gateasca bine, ieftin si sanatos.

  14. Lasand la o parte continutul slab si gramatica dubioasa a articolului spune-mi si mie te rog unde se gasesc aceste produse eco! Evident a devenit mai mult un trend modul de viata “eco” decat o preocupare reala pentru sanatate si pentru mediul in care traim.

  15. Pingback: Adrian Tapciuc Blog » 9 motive să nu mănânci în oraș

  16. mda, in NYC preturile sunt la sub jumatate fata de Romania si gustul e mai aproape de real 🙂
    te poti “sparge” o data pe saptamana sa mananci in oras cu amicii si poti alege sa mananci sanatos…si culmea, nu te rupe la buzunar, chelneru’ iti zambeste si de zici ca e ziua ta iti si aduce trupa sa-ti cante, plus o mica prajitura cu o lumanare 🙂
    e “putin” mai altfel 🙂

  17. Pingback: Alternatíva a városban étkezésre: próbálj ki egy vega receptet! » Think Outside The Box

Leave A Reply