9.000 de siluete în nisip, tribut adus vieţilor pierdute în al Doilea Război Mondial

0

Doi artişti britanici au realizat, cu ajutorul a peste 500 de voluntari, un proiect menit să amintească lumii de miile de soldaţi morţi pe 6 iunie 1944, ziua debarcării forţelor armate pe plaja Normandia (Franţa), în cel de-al Doilea Război Mondial. Proiectul poartă numele „The Fallen” (Cei căzuţi) şi a fost gândit de Jamie Wardley (33 de ani) şi Andy Moss (50 de ani).

 

 

Cu ajutorul altor artişti şi al multor voluntari, au reuşit să îl realizeze într-o singură zi; scopul proiectului a fost de a aduce un tribut miilor de soldaţi morţi pe 6 iunie 1944 (soldaţi americani, britanici, francezi, dar şi germani), precum şi civililor căzuţi în acea zi, dar şi de a aminti lumii de milioane de vieţi pierdute într-un război crud şi sângeros. Mesajul a fost livrat cu ajutorul a 9.000 de siluete în nisip (stencils), pe plaja Normandia, lăsate acolo spre a fi spălate de valuri până la sfârşitul zilei. Fiecare siluetă a fost desenată pe rând în nisip, iar în desenare s-au implicat şi persoane aflate întâmplător pe plajă, nu sosite special pentru proiect.

„Ce am făcut aici este o tristă aducere aminte a ceea ce se întâmplă când pacea nu mai există. Ideea a fost de a crea o reprezentare vizuală pentru ceva ce, altfel, este inimaginabil: mii de vieţi umane pierdute într-un timp foarte scurt, în timpul debarcării din Normandia. Oamenii, în general, înţeleg cifrele, dar este foarte dificil să vizualizezi un astfel de număr, să realizezi ce înseamnă. Şi să vezi valurile venind şi spălând trupurile din nisip a fost simbolic pentru toate vieţile pierdute în război, nu doar pentru cei căzuţi aici, pe plaja Normandia”, au explicat creatorii proiectului. Printre voluntarii care au participat la realizarea stencils-urilor s-au numărat veterani din război sau urmaşi ai celor căzuţi. „Au venit oameni din toată lumea care au auzit despre proiect şi au călătorit în Franţa ca să ia parte la realizarea lui. Alţii erau la plimbare pe plajă şi s-au implicat pe loc. Asta ne arată că oamenii au înţeles mesajul. Unii ne-au spus că au pierdut persoane dragi recent, în Afganistan şi doreau să le aducă un tribut prin implicarea în acest proiect”, au mai spus cei doi artişti britanici. Siluetele pe nisip au fost desenate până seara la 19:30 şi, până la ora 22:00, au dispărut sub valuri.

 

stire 25 sept plaja 2

 

stire 25 sept plaja 3

 

stire 25 sept plaja 4

 

stire 25 sept plaja 5

 

stire 25 sept plaja 6

 

stire 25 sept plaja 7

 

Imagini din timpul debarcării din Normandia:

Commando troops landing from landing craft on Normandy beaches, during the D-Day landings, June 6, 1944

 

stire 25 sept plaja 9

 

 

Sursa şi foto: Daily Mail

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger