Începând de luni, redescoperă arhiva Sahia Film

1

Global Media Research desfășoară proiectul „Redescoperă arhiva Sahia Film. Promovarea patrimoniului cinematografic românesc în rândul generației tinere”, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Începând cu 30 septembrie, sunteți invitați la Muzeul Țăranului Român, unde vor fi proiectate documentare românești de referință, căzute însă în uitare.

Sahia1(1)

 

În cadrul proiectului vor fi proiectate o serie de materiale cinematografice remarcabile deținute de Studioului Cinematografic “Sahia Film”. Proiecțiile vor fi urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri, prin care tinerii spectatori vor putea să descopere lumea filmului documentar. Evenimentul va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Țăranului Român – Sala Horia Bernea. Intrarea publicului la evenimente este liberă.

 Prima seara a evenimentului este dedicată filmelor ce prezintă tradițiile și obiceiurile românești, mărturii a unei lumi dispărute. Ultimul film al acestei seri este  Panc, film realizat la sfărșitul anilor ’80 și interzis de regimul comunist. Filmul și satul cu același nume au fost salvate de la distrugere de Revoluția din 1989.

În cea de-a doua seară a evenimentului, având tema Personalități celebre, vor fi difuzate materiale cinematografice ce conturează portretele unor artiști și scriitori români. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, în această seară se va proiecta documentarul ce îi este dedicat.

În ultima seară a evenimentului, cu tema Viața cotidiană în România comunistă, vor fi proiectate filme documentare utilizate de propaganda comunistă pentru construirea omului nou.

Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cinematografic românesc prin  prezentarea unor materiale unicat. Global Media Research își propune să readucă în atenția cinefililor filmele realizate de Studioul Cinematografic “Sahia Film”. Înainte de 1989, “Sahia Filma fost cel mai important studiou producător de film documentar din România, dar acum activitatea studioului se concentrează pe valorificare impresionantei sale arhive.

 Programul evenimentului „Redescoperă arhiva Sahia Film”:

 

30 septembrie, ora 19:00 – Obiceiuri și tradiții românești

Hora ■  Bun ca ziua  ■ Ignat în Maramureș ■ Simbra oilor

Măști  ■  Găteala părului ■  Panc

 

1 octombrie, ora 19:00 – Personalități celebre

  Destine paralele – Eliade, Ionescu, Cioran 

■   George Enescu ■ Constantin Brăncuși  ■ Maria Tănase  

 

2 octombrie, ora 19:00 – Viața cotidiană în România comunistă

Coroana sfărâmată  ■   Actualități în imagini 1950, 1952  

■    Și azi răsună valea  ■   Pe căile însorite ale socialismului


Un comentariu

  1. Militaru Luminita on

    Caut fotografii de la revoluție. Un fotograf mi.a făcut poze în față Bibliotecii Centrale. M.as bucura enorm să le găsesc. Mulțumesc anticipat

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger