8 tipuri de alimente care-ți strică inteligența

2

Dacă unele produse alimentare îți ajută mintea să funcționeze mai bine, altele o îngreunează sau, mai rău, o deteriorează. Iată care sînt acestea din urmă:

 

 

1. Zahărul

Zahărul și produsele cu zahăr nu-ți strică doar silueta dar și mintea. Consumul de zahăr pe termen lung poate crea probleme neurologice și poate afecta memoria și capacitatea de învățare.

 

2. Alcoolul

Alcoolul îți afectează ficatul dar și mintea. Acesta provoacă așa-numita ceață mentală – confuzie, probleme de memorie. Ți se întîmplă să nu-ți amintești denumiri banale ale lucrurilor sau evenimente sau să nu fii sigur dacă anumite evenimente s-au întîmplat în realitate sau le-ai visat? E posibil ca alcoolul să-și fi început deja acțiunea distructivă. Din fericire, simptomele se retrag dacă te oprești din băut sau îți limitezi cantitatea de alcool la un pahar două pe săptămînă.

 

3. Junk Food

Un studiu al Universității din Montreal arată că junk food-ul, în cantități mari, schimbă chimia creierului, ducînd la simptome asociate depresiei sau anxietății. Excesul de grăsimi afectează producția de dopamină, ceea ce explică și starea de bine pe care o avem cînd le consumăm – dar și starea de frustrare cînd luăm o pauză de la ele (frustrare care se duce însă destul de repede dacă ne abținem). Prea mult junk-food afectează capacitatea de învățare, acuitatea gîndirii, motivația și memoria.

 

4. Prăjelile

Aproape toate alimentele procesate conțin chimicale, aditivi, arome artificiale, conservanți – acestea afectează funcțiile cognitive. Mîncărurile prăjite sau procesate distrug încet celulele nervoase. Unele uleiuri sînt mai periculoase decît altele – uleiul de floarea-soarelui e printre cele mai toxice.

 

6. Mîncărurile foarte sărate

Știm că mîncărurile sărate afectează circulația sîngelui. Cercetările arată că prea multă sare afectează și funcțiile cognitive și capacitatea de gîndire. Sarea și nicotina dau sevraj cînd consumul lor e întrerupt, cu puțină răbdare însă simptomele dispar.

 

7. Cerealele

Toate tipurile de cereale, în afară de cele integrale, îți îmbătrînesc corpul și creierul (pierderi de memorie, ceață mentală).

 

8. Proteine procesate

Carnea e una dintre cele mai importante surse de proteine de calitate dar carnea procesată, precum salamul, cîrnații etc. îți atacă sistemul nervos. Cele mai sănătoase proteine se găsesc în pește (în special ton și somon), lapte și brînzeturi, nuci, alune și semințe.


2 comentarii

  1. Articol de tabloid. Nu zice nimeni ca e sanatos sa mananci prajeli sau glucide purificate cu molecula mica, dar de aici si pana la afirmatii de tipul ”Toate tipurile de cereale, în afară de cele integrale, îți îmbătrînesc corpul și creierul” e cale lunga… Pacat de TOTB materiale scrise in asa hal…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger