În ritmul în care evoluează tehnologiile, unele meserii vor dispărea cât de curând, urmând ca mecanizarea să scoată din funcțiune cât mai multe, însă la fel de multe vor apărea, pentru a face față schimbărilor. Mai jos, vă prezentăm opt dintre joburile noi, care ar urma să fie create în următorii 12 ani, potrivit Sparks & Honey, o companie americană care se ocupă cu depistarea noilor tendințe.
1. Manager de moarte digitală
Dat fiind că activitatea noastră online este din ce în ce mai extinsă, cineva va trebui să se ocupe la un moment dat cu administrarea acestei activități, atât în timpul vieții, cât și după ce murim. Acest manager ar avea responsabilitatea de a tria conținutul digital pe care l-am creat și de a-l administra. Desigur, în cazul persoanelor importante, acest job are șanse să prindă mai bine, atâta vreme cât ceea ce rămâne în urma lor poate fi capitalizat, însă din ce în ce mai mulți oameni simpli vor avea nevoie de cineva care să regleze conturile digitale, să sorteze informațiile relevante din conturile de mail sau din rețelele sociale, pe care să le și dezactiveze la momentul potrivit.
2. Consilier educațional
Cum în viitor, educația are toate șansele să arate diferit de ciclurile clasice pe care le cunoaștem, va fi nevoie de cineva care să ne consilieze pe parcurs. Dacă vom alege, de pildă, să studiem câte un an sau chiar câte un semestru la instituții diferite, să urmăm cursuri disparate, acest consilier va avea misiunea să ne ghideze de la un pas la altul și să ne ofere sugestii în funcție de interesele individuale.
3. Explorator din fotoliu
Cum cantitatea de informație generată continuu crește exponențial, se vor deschide porțile pentru noul tip de exploratori: cei care nu vor trebui să plece din casă, pentru a verifica de la distanță trasee și obiective. Iar companiile vor ajunge chiar să plătească pentru aceste servicii.
4. Reparatorul cu imprimantă 3D
În viitorul nu tocmai îndepărtat, cel mai probabil reparațiile banale de pe lângă casă vor arăta diferit. NU va mai fi nevoie să cumpărăm piese noi, ci să-l chemăm pe noul meșter, care poate printa la imprimanta 3D piesele de care avem nevoie.
5. Specialist în menținerea echilibrului microbian
Cum tendința de a cerceta mediul microbian este din ce în ce mai accentuată, viitorul medicinei prevede un segment special dedicat acestui sector. Astfel, specialiștii se așteaptă la apariția acestui nou job, care presupune verificarea constantă a numărului și tipurilor de microbi specifice fiecărui individ, urmând să recomande alimentație și tratament adecvate, pentru păstrarea echilibrului microbian.
6. Dezorganizator corporatist
Cum marile companii încep să-și dorească din ce în ce mai multă inovație în structurile lor, ele vor avea nevoie, spun specialiștii americani, de cineva care să știe cum să simuleze o formă de haos organizat. Acest dezorganizator va trebui să găsească soluții de adaptare la noile fenomene, cum ar fi economia colaborativă, și să sfătuiască marile companii cum să le aplice.
7. Specialist în detoxifiere digitală
Fenomenul dezintoxicării sau detoxifierii digitale este deja pus în practică în anumite zone ale lumii, fiind destinat celor care se declară dependenți de tehnologie și, ca în cazul oricărei adicții, nu găsesc pe cont propriu forța să depășească acest prag. Astfel, va fi nevoie de din ce în ce mai mulți specialiști care să ne ofere soluții și strategii pentru cure departe de smartphone-uri, tablete și Facebook.
8. Păstorul urban
Să nu ne imaginăm că acesta va plimba oile prin spatele blocurilor. În viitor, pe care ne place să-l visăm mai verde și mai aproape de natură, vom avea nevoie de oameni care să se asigure că grădinile urbane sunt bine întreținute, că oamenii compostează corect resturile menajere sau că stupurile de pe acoperișuri sunt corect îngrijite. Până atunci însă, nu ne mai rămâne decât să ne punem la punct cu găselnițele verzi, ca să creăm mai multe locuri de muncă. 🙂
Sursa: Fastcoexist
Foto: Inhabitat