8 aplicații surprinzătoare pentru uleiul de măsline

5

Uleiul de măsline este un simbol istoric al păcii și al gloriei și un ingredient nelipsit din dieta mediteraneană. Pe lângă asta, aplicațiile sale se întind în domenii precum îngrijirea corpului, îmbunătățirea locuinței, curățatul ecologic sau în lumea remediilor naturale, iar beneficiile sale pentru sănătate sunt numeroase și documentate. Dacă oamenii găsesc alternative în fiecare zi pentru folosirea unor produse ca oțetul sau ketchup-ul sau pentru votcă, The Daily Green s-a gândit să treacă în revistă și plaja largă de întrebuințări a uleiului de măsline.

Pe scurt, uleiul de măsline conține niveluri ridicate de acizi grași monosaturați, despre care studiile spun că scot la înaintare colesterolul „bun” și reduc nivelul colesterolului „rău”. În plus, nu deranjează sistemul digestiv și poate preveni pietrele la rinichi sau alina ulcerul. Uleiul de măsline de calitate superioară conține vitamine și nutrienți și este încărcat cu antioxidanți, despre care se spun că protejează organismul împotriva cancerului, oamenii fiind îndemnați să se îndrepte pe cât posibil spre cel organic. Pe larg, uleiul de măsline:

1. Asigură o piele sănătoasă și luptă împotriva cancerului

Oamenii au folosit secole la rând acest produs pentru îngrijirea corpului. Este un bun hidratant, și asta pentru că are în compoziție acid linoleic, o substanță care nu este produsă de organismul uman și care previne evaporarea apei, și poate fi aplicat direct pe piele în locul unei creme. Apoi, potrivit specialistului Leslie Baumann, autorul unei cărți despre metode de îngrijire a pielii, uleiul de măsline conține patru antioxidanți diferiți care neutralizează radicalii liberi ce pot conduce la îmbătrânirea pielii și la dezvoltarea cancerului de piele, fapt testat pe șoareci. Totodată, uleiul de măsline se dovedește a fi și un aftershave eficient.

2. Ajută părul încâlcit și deteriorat

Dacă înmuiați piaptănul în câteva picături de ulei de măsline, puteți îmblânzi și hidrata părul uscat și cârlionțat, mai ales pe timă de iarnă și în zilele cu un nivel ridicat de umiditate. Uleiul de măsline pare să ajute și părul deteriorat. În noua sa carte, Michael de Jong, expert în tehnici de curățare Zen, ne îndeamnă să ne îmbăiem părul sau scalpul în câteva linguri de ulei de măsline, să le acoperim preț de 30 de minute și apoi să ne spălăm cu șampon, ca de obicei.

3. Împiedică formarea ghemotoacelor de păr la pisici

Potrivit site-ului curbly.com, o lingură de ulei de măsline turnată peste mâncarea pisicii ajută la prevenirea ghemotoacelor de păr regurgitate de feline și la asigurarea unei blăni lucioase și sănătoase. Uleiul de măsline pare să fie mai bând cu sistemul pisicilor decât lubrifianții anti-ghemotoace de păr pe bază de petrol, plus că provine dintr-o resursă regereabilă.

4. Reduce sforăitul

Uleiul de măsline este un bun lubrifiant atât pentru pisici, cât și pentru oameni. O singură înghițitură din această licoare înainte de culcare lubrifiază mușchii gâtului și reduce din sforăit. Alți oameni au observat că o lingură de ulei de măsline poate alina usturimea din gât.

5. Lustruiește mobila și metalul și recondiționează pielea

Tacâmurile din argint, obiectele din cupru sau din alte metale pot fi lustruite cu ketchup sau cu pastă de dinți. După ce faceți asta, frecați-le cu puțin ulei de măsline pentru a preveni striațiile, corodarea și oxidarea lor. Michael de Jong spune că puteți folosi uleiul de măsline și pentru a vă lustrui biroul sau alt tip de mobilă din lemn, preparând un amestec format din două treimi ulei de măsline și o treime suc de lămâie. Turnați câteva picături pe o bucată de pânză fină și ștergeți cu ea praful și amprentele. Totodată, uleiul de măsline poate fi folosit pentru recondiționarea și revitalizarea articolelor din piele, după o îmbăiere de 30 de minute.

6. Eliberează fermoarele blocate

Aplicați puțin ulei de măsline pe dinții fermoarului și apoi încercați ușor să-l deblocați.

7. Repară ușile care scârțâie

O altă alpicație a uleiului de măsline pe post de lubrifiant.

8. Vindecă durerile de urechi

Un număr de oameni se jură că au folosit uleiul de măsline pe post de leac împotriva durerilor de urechi. Ei sfătuiesc să folosiți cu delicatețe un tampon de vată pentru a aplica uleiul de măsline pe cavitatea exterioară a urechii și a alina astfel durerile de urechi și evita excesul de ceară. Un alt susținător al acestui leac ne îndeamnă să încălzim niște ulei de măsline într-un cuptor cu microunde timp de 30 de secunde și să îl aplicăm apoi pe urechea care ne doare.

Foto: Flickr – bhamsandwitch

Tags:5 comentarii

  1. Cumpanasu Cristian on

    Dragilor, nutritionisti sau specialisti, subsemnatul lucreaza ca specialist in acest domeniu. Sunt un inginer militar plecat din Romania datorita necesitatilor … Am reusit candva sa fac o scoala de ” maslinar” in Grecia si acum “dansez” efectiv datotria acesteia in Italia. Zona mea de referinta este Toscana, cea mai serioasa din punct de vedere al productiei si cultivarii maslinilor. Aplicatiile acestui produs sunt cu mult mai mult mai largi si benefice organismului, dar cu doua co0nditii: uleiul sa nu provina din fructe tratate chimic impotriva mustei oleaginoase, deoarece substanta ramane neschimbata ca molecula in uleiul obtinut si sa nu fie imbuteliat in Romania de unde ultima oara am cumparat un ulei 95% de floarea soarelui cu urme de 5&% maslina, deoarece am luat probe si l-am verificat la firma la care lucrez. Cumparat din MAL Rm.Valcea. Surprinzator? Nu! De domeniul nor,malului. Cei care doresc sa ma contacteze, deoarece articolul are un clar fond de reclama la produs si vor sas faca o afacere serioasa, deoarecde tot ceea ce livrez pe cont propriu in Germania este de o calitate exceptionala , ma pot contacta. Pretul unui kg, nu litru, este de 11, 38 euro plus TVA(IVA) DE 19%. nR de telefon este : prefix Italia. 320 354 6930

  2. Pingback: Vouchere pentru britanicii care vor să mănâce sănătos » Think Outside the Box

  3. CORECT!!! Uleiul de masline este un produs f. folositor oamenilor. Eu personal am achizitonat un produs de ulei extravirgin si l-am pus in camara de alimente. In timp cautand in camara am dat de acest ulei si dintr-o pofta de “ceva” am inceput sa-l consum cate putin cu lapte batut intr-un pahar. Nu am precizat ca aveam probleme mari cu calcaiele ambelor picioare din cauza unor inflamatii. Trebuie sa spun ca intr-o saptamana nu am mai simtit acele dureri, si asta dureaza de aprox. doi ani.Uleiul de masline super bun, acum il iau direct in gura cu un pic de zeama de lamaie, dimineata pe stomacul gol. Sunt multumit.

  4. Constantin Poenaru on

    Desi noi romanii cautam panacee si tot felul de lucruri fantastice ,fara a exagera sau a minimaliza rolul medicamentelor,am obtinut rezultate imediate si stabile in timp utilizind uleiul de masline in tratamentul gastritei hiperacide.
    In trecut se utiliza ca medicament stimulent al secretiei biliare,simburele de maslina inghitit ca atare pentru ca se dizolva in sucul gastric si intestinal.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger