75.000 de nemanifestanți. Reportaj la Bistrița

7

Duminică, 29 septembrie 2013,  un grup de aproximativ 75.000 de persoane din Bistrița NU s-au manifestat împotriva cianurilor, considerând că distanța e suficient de mare, ca pe ei să nu-i afecteze. Pentru cititorii noștri, am intervievat mai multe persoane dintre nemanifestanți, ca să le aflăm opinia.

 

75.000

de Paul Adam

Cei mai mulți dintre bistrițeni s-au declarat neinteresați față de acest proiect, având în vedere că zona este prea departe de ei pentru a prezenta interes. Reprezentantul nemanifestanților care privesc televizorul a declarat că aceasta chestiune a fost deja dezbătută în mainstream și specialiștii au declarat în repetate rânduri că cianurile nu prezintă nici un pericol, iar investitorul și-a dat cuvântul de onoare că va face curat după exploatare. De asemenea, au fost voci printre nemanifestanți care ne-au delcarat că știu exact problematica proiectului, precum și aspectele ilegale ale acestuia, doar că, fiind vorba de niște jocuri politice deja făcute, manifestarea nu mai prezintă interes. Nu mic a fost numărul de nemanifestanți care nu cunoșteau deloc subiectul nedezbătut, dar care au ales să se nemanifeste din solidaritate.

Cei 75.000 de nemanifestanți privesc cu profundă indignare către cei 30 de manifestanți care tulbură adormirea dulce din Bistrița, mișcarea de nemanifestare fiind astfel greu încercată în fiecare duminică.

Am părăsit împreună cu colegii zona de nemanifestare, pentru a lua și pulsul părții opozante, pentru a reflecta realitatea cât mai echitabil. Cei 30 de manifestanți din stradă ne-au declarat că vor continua să se exprime, indiferent de nemanifestarea celor din case, fiind o problemă care ne afectează pe toți în egală măsură. S-a demonstrat chiar științific că cianura nu poate deosebi un nemanifestant de un manifestant și, ca atare, există un risc ridicat ca victimele să fie de ambele părți. Manifestanții privesc cu profundă înțelegere la nemanifestanți, așteptând cu ardoare ziua în care aceștia vor înțelege ce li se întâmplă.

În fotografia de mai sus se poate vedea un număr mare de nemanifestanți care privesc de după perdele, așteptând înțelegători ca manifestarea să se încheie, pentru a-și putea relua în liniște activitațile casnice.

Părerea Voastră

Am deschis pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animate de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre pe Facebook sau pe adresa [email protected]


7 comentarii

    • Captain Planet este un nume generic al celui care postează articolele din categoria “Părerea voastră” .Aceste articole sunt trimise de cititori. Şi tu poţi trimite unul. Autorul Este Paul Adam , adică subsemnatul. Pe blogul personal poţi găsi şi alte păreri personale de la proteste din Bistriţa. Totuşi… faptul că uneori au fost 100 sau mai mulţi, nu schimbă cu nimic datele acestui articol. Procentul rămâne în continuare infinitezimal raportat la neparticipare. Deasemena să lăsăm postarea în categoria pentru care a fost scrisă “păreri personale” şi nu reportaj cum ai menţionat tu Suzana. Reportajul fiind un gen jurnalistic care are nişte reguli clare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger