73 kg minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit al Companiei de Uraniu

1

Un depozit din beton din zona industrială a oraşului Ştei, judeţul Bihor, a rămas fără 73 de kilograme de uraniu, material radioactiv care era păstrat în opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri şi având un diametru de 5,08 centimetri, informează Mediafax. Incidentul a fost descoperit miercurea trecută, însă nu a fost anunţat la timp de către autorităţi, potrivit publicaţiei Bihoreanul, citată de Mediafax, cazul fiind cercetat în prezent de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al Poliţiei Judeţene Bihor şi de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN). 

Preşedintele CNCAN, Vajda Borbala, spune, citat de Bihoreanul, că lipsa “surselor de radiaţii ionizante, sub forma a opt surse echivalente de minereu de uraniu ce conţineau în total circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu”, a fost descoperită în timpul unei proceduri de transfer de la depozitul din Ştei la o unitate a Companiei Naţionale a Uraniului din localitatea braşoveană Feldioara. Oficialul mai precizează că “impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele opt ţevi este nesemnificativ” şi că “potenţialul de contaminare radioactivă a factorilor de mediu este extrem de limitat, având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte (rocă naturală)”. Ioan Borza, expert local în radioprotecţie atestat de CNCAN, atenţionează însă că cilindrii cu praf de uraniu pot fi totuşi periculoşi dacă minereul este scos din tuburile speciale şi se răspândeşte în mediu.

“Persoana care a luat barele putea să le taie, să arunce conţinutul în apă sau în grădini, iar de acolo materialul radioactiv să se răspândească şi să fie ingerat sau inhalat de oameni şi animale”, spune Borza, citat de publicaţia locală. Depozitul special de materiale radioactive din Ştei a fost înfiinţat încă din anii ’50, când în apropiere, la Băiţa Plai, funcţiona o mină pentru extracţia de uraniu folosită de armata sovietică. După 1990, în oraşul bihorean a fost înfiinţat un punct de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului. La Băiţa, în apropiere, mai există un Depozit Naţional de Deşeuri Radioactive.

Sursa: Mediafax

Foto: Flickr/Marcin Wichary

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger