70% din energia Portugaliei a provenit, în primul sfert al anului, din resurse regenerabile

1

Portugalia a reuşit, în primul sfert al acestui an, să genereze peste 70% din necesarul său energetic numai din resurse regenerabile. Recordul a fost stabilit în special cu ajutorul fermelor eoliene şi al resurselor hidroelectrice, arată un raport al operatorului naţional al reţelei electrice, Redes Energéticas Nacionais (REN).

Din ianuarie până în martie, 37% din energia necesară naţiunii portugheze a provenit din resurse hidroelectrice (o creştere de 312% faţă de anul trecut), iar energia eoliană a oferit 27% din acest necesar energetic (cu 60% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă de timp a anului trecut). Vremea favorabilă a ajutat la atingerea acestor nivele record, dar rezultatele reflectă investiţiile făcute de statul portughez în proiecte bazate pe energii regenerabile – energie eoliană, hidroelectricitate, energie solară şi energia valurilor, în special.

Totodată, aceste rezultate au ajutat la îmbunătăţirea reţelei naţionale de energie electrică, pentru că aceasta permite operatorilor care oferă energie verde să fie conectaţi în sistem. Estimările portughezilor sunt că, până la finalul acestui an, aproximativ 45% din necesarul total de energie al ţării va proveni din resurse verzi, spre deosebire de 17%, procentul verde aferent anului trecut. Raportul REN mai arată că, în comparaţie cu anul 2012, energia generată cu ajutorul combustibililor fosili a înregistrat nivele mai scăzute în acest prim sfert al anului, cu 29% (cărbunele) şi 44% (gazul natural).

Sursa: Yale Environment 360

Foto: EUInfrastructure


Un comentariu

  1. Pingback: semnalplus.ro » O mișcare care ia amploare: 70% din energia Portugaliei a provenit, în primul sfert al anului, din energii regenerabile

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger