70 de activiști Greenpeace au intrat în două centrale nucleare din Suedia

0

70 de activiști Greenpeace au pătruns ieri dimineață în două centrale nucleare suedeze, pentru a atrage atenția asupra problemelor de securitate și a testelor de stres incomplete desfășurate la nivelul centralelor nucleare europene, după dezastrul de la Fukushima.

 

Ieri dimineață, 70 de activiști Greenpeace au pătruns în două centrale nucleare suedeze, pe jos și pe biciclete. Poliția a ajuns după 40 de minute. După alte 4 ore au crezut că au scos toți activiștii din centrală. Ministrul mediului din Suedia s-a declarat „iritat” de incompetența industriei nucleare,  și a solicitat o întâlnire urgentă cu toți directorii de centrale, a doua zi, amenințând cu retragerea permiselor de operare.

Mai târziu, operatorii au crezut că pot să răsufle liniștiți, ultimul activist a ieșit și nu le rămâne decât să încerce să repare daunele aduse reputației, acum că acțiunea s-a încheiat. În această dimineață, după ce au stat ascunși în centrala nucleară timp de 27 de ore, ultimii activiști au ieșit.

Acțiunea reprezintă un test de stress la nivelul operațiunilor de securitate, menit să arate incapacitatea centralelor nucleare de a împiedica oamenii să pătrundă în centrala nucleară. În cazul centralei Forsmark, Greenpeace repetă o activitate similar care a avut loc acum 2 ani, ceea ce subliniază faptul că operatorii centralelor și autoritățile nu sunt capabile să prevină o astfel de intruziune, chiar și după ce acest lucru a mai fost dovedit printr-o acțiune Greenpeace.

Activiștii solicită ministrului Lena Ek, responsabilă cu securitatea nucleară, să oprească imediat aceste reactoare riscante.

Activiști au pătruns în centrala nucleară Forsmark, folosind scări. În același timp, 20 de activiști au pătruns, pe biciclete, în centrala nucleară Ringhals. În cazul centralei Forsmark, Greenpeace repetă o activitate similar care a avut loc acum 2 ani, ceea ce subliniază faptul că operatorii centralelor și autoritățile nu sunt capabile să prevină o astfel de intruziune, chiar și după ce acest lucru a mai fost dovedit printr-o acțiune Greenpeace.

După dezastrul de la Fukushima, în UE au avut loc așa numitele teste de stress, la nivelul tuturor centralelor nucleare. Rezultatele acestora arată că reactoarele vechi au probleme tehnice care pot provoca riscuri serioase la nivel de siguranță iar autoritățile răspunzătoare nu iau aceste rezultate în serios. Mai mult, aceste teste prezintă deficiențe la rândul lor. De exemplu, nu presupun testarea pregătirii pentru eventuale amenințări externe sau amenințări pe cale aeriană, motiv pentru care activiștii Greenpeace desfășoară aceste teste adiționale.

Nu de puține ori, atât Greenpeace cât și alți experți din domeniul nuclear au evidențiat aceste neajunsuri, însă nici industria energiei nucleare nici ministrul responsabil Lena Ek nu au acționat suficient pentru a remedia situația.

Citiți și:

Testele de stres pentru centralele nucleare – praf în ochii europenilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger