7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim

9

Un adult poate atinge, în medie, aproximativ 30 de obiecte într-un minut, incluzând lucruri contaminate cu microbi – suprafeţe foarte comune precum întrerupătoarele, clanţele, telefoanele şi telecomenzile. Acasă, facem tot posibilul să ţinem microbii la distanţă, dar ce se întâmplă când ieşim din casă la restaurant,  la cumpărături sau la medic? Iată şapte dintre cele mai periculoase lucruri la care trebuie să fim atenţi.

Meniurile din restaurant

Aţi văzut pe cineva să spele un meniu? Cel mai probabil, nu. Un studiu recent arată că virusurile de răceală şi gripă pot supravieţui timp de 18 ore pe suprafeţele dure. Dacă este vorba de un restaurant popular, sute de persoane pot atinge un meniu transmiţând microbii. Nu atinge farfuria sau tacâmurile cu meniul şi spală-te pe mâini după ce ai dat comanda.

Feliile de lămâie

Potrivit unui studiu din 2007, aproximativ 70% dintre feliile de lămâie puse pe marginea paharului de la restaurant conţin microbi. Când cercetătorii au comandat băuturi la 21 de restaurante diferite au găsit 25 de microorganisme diferite pe cele 76 de felii de lămâie, inclusiv bacteria E. coli. Recomandarea este să renunţi la felia de lămâie.

Recipientele pentru condimente

Sunt rare cazurile când restaurantul curăţă aceste recipiente, iar realitatea este că majoritatea oamenilor nu se spală pe mâini înainte de mânca. Astfel că, deşi poate tu te-ai spălat pe mâini înainte de masă, cel care a folosit ketchup-ul înaintea ta probabil că nu a făcut asta şi microbii lui ajung pe cartofii tăi prăjiţi. Foloseşte un şerveţele dezinfectat înainte de a folosi aceste recipiente.

Clanţele de la toaletă

Crezi că nu poţi scăpa de toaletă fără să atingi clanţa? Foloseşte un prosop de hârtie pentru a deschide uşa. E posibil ca angajaţii restaurantului să ridice din sprânceană considerându-te ciudat, dar cel puţin eşti sigur că nu te îmbolnăveşti.

Dispozitivele pentru săpun lichid

Aproximativ 25% dintre aceste dispozitive de la toaletă sunt contaminate cu bacterii. Săpun care conţine bacterii poate pare ironic, dar acesta a fost rezultatul unui studiu recent. Majoritatea dintre aceste dispozitive nu sunt curăţate, astfel că bacteriile sunt în creştere, hrănite de mâinile murdare care ating partea de jos a acestora. Dacă le foloseşti, ai grijă să te clăteşti cu apa fierbinte cel puţin 20 de secunde.

Cărucioarele de cumpărături

Două treimi dintre cărucioarele de cumpărături din supermarket testate în 2007 de către cercetătorii de la Universitatea din Arizona erau contaminate cu bacterii. De fapt, cantitatea de bacterii depăşea cantitatea medie de bacterii găsită la toalete. Şterge mânerul cu un şerveţel dezintectant înainte de a te apuca de cumpărături.

Toaletele din avion

Un studiu recent arată că ai de 100 de ori mai multe şanse să iei un virus de răceală din aer, având în vedere că toaletele din avion sunt contaminate cu E. coli. Recomandarea este consumul de suplimente de ceai verde. Un studiu din 2007 arată că persoanele care iau un supliment de 450 mg de ceai verde de două ori pe zi timp de trei luni au cu 30% mai puţine zile cu simptome de răceală.

Biroul medicului

Când mergi la medic ia-ţi propriile cărţi şi reviste pentru a le răsfoi în sala de aşteptare. Dacă ai copii i-ai propriile jucării de acasă. Şi cât aştepţi, este recomandabil să laşi cel puţin două scaune între tine şi cel mai apropiat pacient pentru a scădea şansele de a lua microbii celorlalţi. Germenii care ajung în aerul comun în cazul tusei pot “călători” aproape un metru până ating podeaua.

Foto: Flickr/blmurch

Tags:9 comentarii

 1. As vrea sa adaug un loc foarte infectat, de care, nu stiu de ce nimeni nu vorbeste, din teama de blasfemie probabil sau din pura ignoranta: biserica. Obiceiul pupatului icoanelor este mult mai periculos decat punerea mainii pe caruciorul murdar, caci microbul/virusul etc. de la cine stie ce bolnav de plaman/boschetar care a pupat icoana inaintea copilului, ajunge direct in gura. Mana murdara o mai speli inainte de a manca cu ea.

  • Cindarella, ai dreptate
   Si felul in care se dä la ortodocsi cuminecätura, cu aceeasi linguritzä la zeci de persoane este o sursä de hepatitä, Sida, herpesuri, TBC… am spus doar câteva boli. Ori te pomenesti cä microbii “se sfintzesc” si devin chiar benefici… ca sä intri mai usor in impärätzia cerurilor
   Mi se pare articolul ABSURD. Ferindu-te de orice microbi, pierzi imunitatea naturalä, si, când ai o sursä realä de infectzie, esti primul vizat
   De ce tziganii sunt asa sänätosi? Pt. cä ii spalä ploaia, nu cautä microbii cu microscopul. Doctorul meu pediatru m-a sfätuit sä las copiii descultzi pe stradä, sä nu umblu cu dezinfectantul dupä ei… DAR, sä-i späl cu apä rece, sä nu-i infofolesc, sä-i las sä mänânce inghetzatä la discretzie, sä se joace cu cätzelul si sä mänânce in timpul ästa un covrig sau ceva… Si acum, ca adultzi nu au probleme cu bolile
   Iar cu avionul te potzi imbolnävi nu numai la toaletä cu chiar in avion. Din economie de carburant se dä mai putzin aer conditzionat. Deci, dacä cineva are gripä, se ia prin aer. Solutzia? Simplä – o batistä udä prin care sä respiri este cel mai sigur filtru impotriva microbilor
   Si n-am avut probleme cu bolile. Pânä si cele ale copiläriei, au trecut aproape neobservat

 2. Hai sictir! Incercati sa ne transformati pe toti in niste paranoici, sa ne ferim si de umbra noastra ca si aia e plina de microbi. Uite ca eu nu o sa refuz felia de lamaie, o sa ating in continuare clanta de la toaleta si o sa folosesc sapunul lichid si caruciorul de supermarket, e vreo problema?

 3. microbu virusat on

  “Un studiu recent arată că ai de 100 de ori mai multe şanse să iei un virus de răceală din aer, având în vedere că toaletele din avion sunt contaminate cu E. coli.” Asa e! Jurnalistii lu peste nici nu stie sa citeste de unde traduce. Mult succes la imbolnavirea cu virusi luati din bacterii!

 4. microbi sunt peste tot.E hilar sa umbli tot timpul cu o batista dezinfectanta dupa tine.Daca iesi cu prietenii la restaurant ce faci?Scoti batista si incepi sa stergi tot ce pare a fi plin cu microbi?Pai atunci de ce mai avem sistem imunitar ? pentru asta e facut,ca sa ne protejeze impotriva microbilor!Nu zic sa nu te speli insa nu e bine nici sa exagerezi ca se duce si flora care te protejeaza inpotriva microbilor.

 5. Barele din mijloacele de transport in comun, banii sunt alte surse de microbi si bvirusi, ce mai, tot pe ce pui mana si buzele dar si aerul impurificat.

 6. Pingback: TOTB.ro - Robinetele automate sunt mai bogate în microbi decât cele manuale » Think Outside the Box

 7. Doctorul casei on

  acu’ e amuzant sa te imaginezi incepand sa stergi la restaurant sau in avion/tren tot ceea ce atingi 🙂

  dar e si mai “amuzant” sa te gandesti la urmatorul scenariu :

  ajungi la restaurant: comanzi din meniul jegos. mergi la baie sa te speli pe maini…. deschizi usa la baie, pui mana pe robinetul infect ca sa deschizi apa, iei sapun lichid, te speli, apoi iei microbii de unde i-ai lasat (adica de pe robinet), ii stergi de apa cu servetelul sau cu jetul de aer, apoi iei pe mana si restul de microbi pe care ii lasasei pe clanta usii, care microbi s-au imprietenit intre timp cu alti microbi mai mici care erau deja pe clanta 🙂
  aaaaa, si ajungi la masa si pui mana pe masa (masa care a intrat oricum in contact cu meniul jegos de la inceputul povestii ) 🙂 🙂 🙂

  observati ca nu am povestit la baie cate penisuri sau alte alea ai atins (pentru ca pe robinet si clanta gasesti multe chestii :)) ) 🙂 🙂 🙂

  va urma: povestea cu tramvaiul si metroul… 🙂 dar toate acestea, in episorul urmator 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger