7 semne ale plictiselii

0

Suntem uneori atît de prinși de ceea ce avem de spus sau atît de anxioși încît spunem orice numai să nu tăcem și nu observăm că interlocutorul e plictisit pînă aproape de comă. Cum detectăm semnele plictiselii, dacă cel căruia îi vorbim nu se îndură să ne-o spună direct?

Psychology Today a făcut o listă cu 7 semne ale plictiselii. Ce reacții au oamenii plictisiți dar prea politicoși să o spună:

 

1. Răspunsuri repetate, mecanice – Da? Chiar? Ce interesant! Asta e foarte amuzant!
Dacă auziți astfel de stereotipuri prea des de la interlocutor, înseamnă că îl chinuiți.

2. Întrebări simple – oamenii interesați de ce aveți de spus pun întrebări mai elaborate, pe detaliu, care arată curiozitate. Altfel, întrebările sunt de genul: Și unde te-ai dus pe urmă? Și atunci ce-ai făcut?

3. Întreruperile – uneori, acestea sunt un semn bun. Arată interes, implicare în conversație. Asta dacă întreruperea și completarea au legătură cu subiectul, altfel, sunt doar deturnări.

4. Nevoia de clarificare – alt semn bun. Stai puțin, n-am înțeles ultima parte.  Cînd mai exact s-a întîmplat asta? Ce înseamnă cuvîntul ăla? – sînt întrebări care arată că ești urmărit de celălalt.

5. Dezechilibrul – dacă unul vorbește mult mai mult decît celălalt, înseamnă că undeva e o problemă. Există și situații în care preferăm să ascultăm, fie pentru că ceea ce auzim are o mare încărcătură emoțională, fie din modestie, pentru că nu avem ce adăuga la subiect, fie pentru că felul în care povestește celălalt e cuceritor. Ultimul motiv poate fi și o capcană, ni se întîmplă să credem că tăcerea interlocutorului denotă interes, cînd nu e de fapt decît răbdare.

6. Poziția corpului – un indiciu discutabil, oamenii avînd stiluri diferite de a sta sau a se mișca. Totuși, dacă interlocutorul e întors într-o parte și ne servește profilul sau semi-profilul, poate fi un semn că nu e prea fascinat de conversație. Ca să nu mai vorbim de situația în care se joacă pe telefonul mobil sau caută cu privirea orice altceva.

 

7.  Postura – e valabilă mai ales cînd vorbim unui public. Dacă membrii audienței stau drepți și nu se foiesc, înseamnă că sunt atenți. Dacă freamătă, e semn că i-ai pierdut.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger