7 metode simple şi puţin ştiute pentru economisirea banilor la iluminatul casei

12

Lumina este o componentă esenţială a vieţii de zi cu zi, influenţând munca, relaxarea şi confortul. Noile progrese tehnologice aduc mai multă flexibilitate şi eficienţă. Iată şapte lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre iluminat, după cum sunt evidenţiate în cartea Green Lighting, citată de Huffington Post.

Becul clasic incandescent este o tehnologie ineficientă, risipind 90 până la 98% din consumul său electric pe căldură, în loc de lumină. Mult mai bune sunt becurile fluorescente, inclusiv lămpile fluorescente compacte (CFL), care sunt cu 75% mai eficiente.

1. 1 dolar investit în iluminarea eficientă duce la economii de 6 dolari

Mulţi oameni cunosc deja această diferenţă, dar sunt puţini cei care au şi calculat câţi bani ar economisi dacă ar trece la CFL. Ian Woofenden calculează, în cartea sa Wind Power for Dummies, că o familie care foloseşte becuri incandescente de 75 waţi timp de şase ore pe zi ar cheltui 54 de dolari pe an pe energie, incluzând costul înlocuirii becurilor – 75 centi fiecare. Dacă familia ar înlocui becurile cu CFL de 20 de waţi care produc aceeaşi cantitate de lumină, energia electrică ar costa 14 dolari pe an. Un bec fluorescent costă aproximativ 6 dolari, dar ar trebui să dureze patru ani la o folosire de şase ore pe zi, ducând la un cost total de 15,50 de dolari pe an în perioada asta, cu 38,50 dolari pe an mai puţin decât dacă ar folosi becuri incandescente. În final, familia ar avea o întoarcere a investiţiei de 642% pe an.

Este de menţionat, totuşi, că iluminarea reprezintă aproximativ 9% din consumul electric al unei gospodării americane într-un an.

2. Nu toate luminile fluorescente compacte au o viaţă lungă

Unii consumatori s-au plâns de viaţa scurtă a lămpilor fluorescente compacte şi de calitatea relativ proastă a luminii. Închiderea şi aprinderea repetată a luminii au un efect negativ asupra acestora, precum şi temperaturile scăzute.

Pentru a fi siguri de calitatea acestora, căutaţi modele certificate (Energy Star, de exemplu), cu garanţie, care să aibă o durată de viaţă de minim 6.000 de ore şi care nu fac zgomot. Trebuie să se aprindă în mai puţin de o secundă şi să atingă 80% din capacitate în mai puţin de trei minute. De asemenea, nu trebuie să conţină mai mult de cinci miligrame de mercur.

3. Becurile fluorescente nu trebuie aruncate la gunoi

Toate becurile fluorescente conţin o cantitate mică de mercur, care este toxic. Acesteq, de fapt, duc la o emitere de mercur în atmosferă mai mică decât becurile incandescente care folosesc mult mai multă energie, mare parte din aceasta produsă din cărbune, care emite mercur. Puteţi opta, însă, pentru CFL-uri cu conţinut scăzut de mercur sau care au o carcasă protectoare pentru a reţine conţinutul în caz de spargere.

Dacă se sparge o lampă flourescentă compacta, ventilaţi camera timp de 15 minute şi îndepărtaţi cu atenţie resturile. Lampa spartă trebuie debarasată la groapa de gunoi pentru deşeuri periculoase sau la un reciclator specializat. La fel se întâmplă şi pentru CFL-urile uzate, în multe cazuri fiind ilegal să le arunci la gunoi pur şi simplu.

4. Instalarea dispozitivelor de diminuare a lumii poate aduce economii mai mari decât schimbarea becurilor

Instalarea dispozitivelor de diminuare a luminii ar putea aduce beneficii economice mai mari decât trecerea la lămpi fluorescente compacte sau LED-uri, care necesită şi ajustări din partea consumatorilor. Dispozitivele de diminuare a luminii, însă, sunt flexibile şi confortabile, înctrucât majoritatea au telecomenzi.

Chiar dacă nu folosiţi niciodată dispozitivul pe care l-aţi instalat, acesta economiseşte aproximativ 4% din energia pentru acel bec, spune Michael Smith, vicepreşedinte al Lutron, producător de astfel de dispozitive.

5. Becurile cu halogen sunt cea mai bună soluţie pentru diminuarea luminii

Deşi becurile cu halogen sunt cu doar 10 până la 40% mai eficiente decât becurile incandescente şi au o durată de viaţă de două – trei ori mai mare, acestea sunt o soluţie mai ales pentru diminuarea luminii.

Diminuarea lor se realizează de la 100% la zero, acest proces făcându-le să dureze mai mult şi economiseşte energie, iar dimensiunea lor mică le face utile în multe locuri. Prin comparaţie, lămpile fluorescente compacte nu pot fi diminuate.

6. Iluminatul standard deasupra capului este dăunător

Majoritatea dintre noi au crescut cu un bec în fiecare cameră întrucât este cel mai simplu pentru constructori. Dar acest model este cel mai puţin confortabil întrucât produce umbre care pot fi dăunătoare ochilor şi scad productivitatea.

Este recomandabil să existe cel puţin două surse de lumină în fiecare spaţiu, preferabil nu în centru, deasupra capului. Pentru dormitor sunt de preferat lumini la picoarele patului combinate cu o lampă de masă sau lumini direcţionale la capătul patului pentru citit.

7. LED-urile vor deveni tot mai comune

Diodele emiţătoare de lumină (LED) există de câteva decenii, dar numai de curând acestea emit suficientă lumină pentru a fi folosite la iluminat. Dezvoltarea lor înregistrează progrese, iar costul scade. LED-urile sunt văzute ca viitorul iluminatului, dar, deocamdată, sunt folosite pentru iluminat direcţional, întrucât nu sutn bune pentru proiectarea luminii la 360 de grade. Acestea durează zeci de mii de ore, sunt foarte eficiente şi sunt rezistente la apă şi şocuri mecanice.

Foto: EPA

Tags:12 comentarii

 1. Nu este deloc sanatoasa! Ba chiar din contra! De aceea s-au inventat becurile economice cu lumina calda si cele cu LED, mult mai bune decat cele fluorescente!

 2. Pingback: Smartphone-urile sunt folosite la doar 10% din capacitate » Think Outside the Box

 3. Cu 2-3 ani in urma am dat un sac de bani pe niste becuri fluorescente marca Phixxxx,cu reclama la raft de dzeci de mii de ore de functionare,care au facut fas la scurt timp.Noroc ca am pastrat bonul si mi-am primit banii !

 4. Mi-am luat becuri fluorescente cu doi ani in urma si inca nu mi sa ars NICI UNUL. Lumina este puternica si placuta.
  E drept ca becurile FL mai vechi erau obositoare pt ochi dar tehnologia evolueaza.
  Cind se ard astea, voi trece la LED (acum inca sint scumpe).
  Si pretul la FL a scazut binisor, acum le poti cumpara lejer cu 2€ daca le iei la pachet.

 5. Pingback: Rezoluţiil verzi pentru 2011 » Think Outside the Box

 6. Pingback: California a început eliminarea becurilor incandescente » Think Outside the Box

 7. Pingback: Reciclarea, arma secretă a supereroilor Omuleţii Verzi » Think Outside the Box

 8. Pingback: Tesla Motors transformă bateriile în baterii » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger