68% dintre români nu au auzit de Natura 2000

0

Aceasta este una dintre concluziile studiului “Atitudinile și percepțiile populației fața de siturile Natura 2000”, bazat pe datele celui mai recent sondaj național de opinie realizat în cadrul proiectului InfoNatura2000.

 

Conform datelor sondajului, populația din regiunea București-Ilfov este cel mai bine informata cu privire la existența și specificul rețelei Natura 2000 (30%), la polul opus aflându-se regiunile Sud-Muntenia (1.2%) și regiunea Vest (0.5%). În ciuda gradului scazut de informare, 88% din totalul respondenților au declarat ca declararea siturilor reprezintă un lucru bun sau foarte bun pentru comunitatea locală. Discuțiile cu prietenii sunt principala sursă de informare a populației cu privire la situri, urmate de informațiile provenite de la autoritați locale, televiziune și scoală.

În ceea ce privește conținutul tematicii Natura 2000, oamenii cunosc cel mai bine modul de conduită în interiorul siturilor dar au puține informații despre strategiile si planurile care vizează siturile, activitățile de conservare, avantajele și dezavantajele ce decurg din declararea acestora drept situri și ce specii sunt  protejate.

Primăria este organizația față de care populația se declară cel mai mulțumită de felul în care se implică în conservarea siturilor. Localnicii se pronunță, mai ales, în favoarea măsurilor de conservare și menținere a tradițiilor locale de tip cultural (tradițiile și meșteșugurile tradiționale), iar cel mai mic grad de susținere îl au față de măsurile care vizează tradițiile economice (interzicerea cultivării de plante care nu sunt tradiționale, creșterea de animale alogene sau utilizarea de mijloace agricole moderne).

Studiul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2011 pe un eșantion de 3819 respondenți din localitățile aflate în proximitatea celor 381 de situri Natura 2000, instituite pâna la data de 1 august 2011.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger