60 de elefanţi salvaţi de la munca în slujba turiştilor dintr-un parc de distracţii din Thailanda

0

Şaizeci de elefanţi nu vor mai fi obligaţi să devină mijloace de transport pentru turişti ori să facă diverse giumbuşlucuri pentru aceştia, într-un popular parc de distracţii din vestul Thailandei, pentru că proprietarul acestuia a ales să urmeze exemplul dat de Elephant Nature Park (ENP) şi să lase elefanţii în libertate, nu să îi pună să muncească.

 

 

Elephant Nature Park (ENP) este un centru de salvare şi reabilitare a elefanţilor, sprijinit de turişti şi vizitatori care doresc să ajute elefanţii. Centrul a fost înfiinţat în anii 1990, de către Lek Chailert. “Aplaudăm decizia parcului şi sper ca tot mai multe parcuri cu elefanţi din Thailanda să facă aceeaşi alegere, în viitorul apropiat. În acest caz, 60 de elefanţi vor fi liberi, nu vor mai fi obligaţi să “lucreze” pentru turişti”, explică Lek Chailert într-o declaraţie a organizaţiei sale.

Plimbările călare pe elefanţi, precum cele care se petreceau în parcul Kanchanabur, pot părea inofensive, dar realitatea este că instruirea elefanţilor, pentru a fi docili cu turiştii, se face cu brutalitate. Puii de elefanţi sunt răpiţi de lângă familiile lor, din sălbăticie, uneori de când sunt foarte mici şi apoi sunt obligaţi să devină supuşi şi ascultători, prin bătaie sau alte metode crude (înfometare, tortură etc.).

Ideea de ecoturism lansată şi promovată de ENP este cu totul alta: vizitatorii desfăşoară activităţi pentru elefanţi, nu viceversa – îi hrănesc, ajută la îmbăierea lor, iar elefanţii au mult spaţiu la dispoziţie pentru a se plimba. Cu ajutorul şi sub ghidarea ENP, şi parcul Kanchanabur (foto jos) va putea “elibera” elefanţii (cei 60 pe care îi are), asta însemnând că nu îi va mai forţa să lucreze pentru turişti, ci îi va lăsa să se bucure de libertate.

 

 

Mai multe detalii despre ENP şi cum funcţionează acest tip de parc ecoturistic, aici.

 

Sursa şi foto: The Dodo

 

Puteţi citi şi:

O companie aeriană refuză să mai transporte animale ucise de vânătorii de trofee

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna

În slujba celor care nu cuvântă: Oamenii care salvează urşi

Un milionar român a plătit 90.000 de dolari pentru a ucide, împăia şi transporta un elefant din Africa de Sud

Studiu: 100.000 de elefanţi, ucişi în trei ani din cauza cererii crescute de fildeş

Ultimul mascul de rinocer alb din lume e păzit non-stop de paznici înarmaţi

O femeie, fost soldat în armata americană, vânează braconieri în Africa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger