6 schimbări de comportament pentru a economisi bani și a fi mai ecologici

5

Deseori, detaliile mici fac diferența în viață. Bani cu bani se adună, spun mulți oameni, iar organizațiile de mediu ne transmit că schimbările mici fac o diferență mare. Tocmai din acest motiv ne-am gândit să vă prezentăm câteva decizii aparent mici care pot produce schimbări semnificative atât în portofel, cât și privind impactul nostru asupra mediului înconjurător.

1. Renunță la pungi de orice fel

Avem un război declarativ la nivel global împotriva pungilor de plastic. Din ce în ce mai multe guverne le interzic, miniștrii și politicienii le invocă deseori, oamenii încep să le cunoască efectele nocive într-o măsură extrem tot mai mare și totuși numărul lor crește permanent.

Pe lângă argumentul de mediu, pungile de plastic costă bani. Numai taxa ecologică pe o pungă este de 20 de bani, iar cum comercianții sunt obligați să ne vândă pungi, în funcție de calitatea și mărimea lor putem pierde lunar între 10 și 30 de lei din comoditate sau neatenție. Pe lângă asta, folosim o cantitate uriașă de petrol pentru a fabrica aceste pungi: numai în SUA se folosesc 12 milioane de barili de petrol pentru fabricarea a 88,5 miliarde de pungi.

Alternativa pungii de hârtie nu e deloc mai bună, având în vedere că pentru fabricarea uneia se folosește în medie de patru ori mai mulă energie decât în cazul celei din plastic. Așa că rămânem la șacosele de pânză sau la cele de rafie primite de la bunica. Plătim o dată și refolosim gratis ori de câte ori avem nevoie.

2. Renunță la detergenții convenționali

La prima vedere pare o opțiune mai scumpă cea de a cumpăra detergenți mai eficienți din punct de vedere ecologic. Însă dacă cererea de piață ar crește și la noi, prețul s-ar reduce considerabil. Până atunci, cu un minimum de efort, putem găsi detergenți fabricați din plante, pe cât posibil în formă concentrată și biodegradabilă, care curăță hainele la temperaturi joase.

3. Renunță la hârtie igienică

Nu, nu complet, doar la tipurile mai „avansate”. Chiar dacă ne aduce aminte de Epoca de Aur, hârtia igienică din hârtie reciclată ne ajută să economisim bani și să ne reducem drastic impactul de mediu. Dacă nu ne credeți, iată niște cifre: dacă fiecare casă din SUA ar cumpăra un singur bax de hârtie reciclată în locul celei obișnuite ar evita poluarea cu 27.000 de kilograme de clor și ar păstra curate 1,35 de miliarde de litri de apă sau ar salva 1 milion de copaci.

4. Renunță la prosoapele de hârtie

Din păcate, cârpa cea veche a început să se pensioneze și la noi, locul ei fiind luat pe piață de varianta sa modernă: prosopul de hârtie. Și de data asta, cam singurul argument care traduce obiceiul nou este comoditatea. Hârtia se folosește și se aruncă, însă ea este mai scumpă și poluează extrem de mult. Încă un exemplu din State: dacă fiecare casă ar înlocui o singură rolă de prosoape de hârtie, s-ar salva anual 544.000 de copaci.

Așa că și de data asta se pare că bunica a avut dreptate.

5. Renunță la 2 grade

Organizațiile de mediu spun că dacă atmosfera Pământului va urca cu 2 grade Celsius, procesul schimbărilor climatice va deveni ireversibil. Hai să rămânem la această cifră magică și să ne propunem și noi să renunțăm la exact 2 grade Celsiuc. Electricitatea rămâne în continuare una dintre sursele majore de poluare și contribuie decisiv la efectele schimbărilor climatice. Două grade pot face însă diferența. Așa că, pe timpul iernii, setează-ți termostatul la 20 de grade în loc de 22, iar vara încearcă să nu ții aerul condiționat la nivelul cel mai scăzut sau la 18 grade. De data asta, pe lângă portofel și mediu, și sănătatea voastră va ieși în câștig.

6. Nu mai accepta cataloage gratuite

Dacă locuiești într-un oraș cu câteva supermarketuri, probabil că ești obișnuit să vezi că în cutia ta poștală nu e loc de scrisori din cauza cataloagelor și ofertelor gratuite și nesolicitate. Pe lângă faptul că acest obicei este extrem de iritant, el are și alte părți negative. Evident că acele cataloage gratuite nu mai sunt gratuite dacă costul lor joacă un rol în stabilirea politicii prețurilor în câteva magazine. Dar pe lângă aspectul financiar, nu trebuie să uităm nici faptul că această modalitate de marketing poluează extrem de mult. Numai în SUA, 19 miliarde de cataloage sunt trimise anual în cutiile poștale ale oamenilor, cauzând dispariția directă a 53 de milioane de copaci. În procesul de fabricație se mai folosesc 210 milioane de metri cubi de apă. Evident că efectele negative mai cresc dacă ne gândim că aceste cataloage ajung de regulă la gunoi.

Așa că ai toate motivele să iei atitudine. Există stickere care îi roagă pe oameni să nu-ți polueze cutia poștală și care par să funcționeze, există ONG-uri gata să ne ajute și, dacă ne-ar deranja pe mai mulți această problema, poate am ajunge să avem și o lege coerentă în acest sens, ca în țările civilizate. Așa că avem toate motivele să renunțăm la o parte din comoditate și să facem ceva. Efectele sunt imediate. (M.Cs.)

Citiți și:

Cum putem economisi 1,8 lei la litrul de combustibil. 10 sfaturi simple

5 modalități simple de a vă feri de radiațiile telefonului mobil

6 remedii puţin ştiute pentru afecţiuni comune

Apă de gură pentru picioare care miros urât? 5 leacuri domestice cu efecte surprinzătoare

8 aplicaţii surprinzătoare pentru uleiul de măsline

Foto:Reuters

Sursa: The Daily Green

Tags:5 comentarii

 1. Pingback: Eco..in fiecare zi | ECOBOTOSANI

 2. Dragut articol, dar daca traiesc in Romanica cu ce ma incalzeste/raceste pe mine statistica din state? pentru informatia reporterului, pungile de plastic de la magazin sint gratuite, asa ca…( desigur vorbesc de state ca toate exemplele sint de acolo), hirtie igienica reciclata? in state?, renunta la 2 grade care termostat ca mi-a taiat guvernu venitul si nu-mi permit aer conditionat; daca mi-e cald ma duc la riu…un articol de dragul de a umple o pagina, cu nimic semnificativ pentru cetateanul de rind.

 3. Adevarat Hai Hui on

  Ai dreptate,decat sa citesti un astfel de articol mai bine ai trage un vant!!
  De ce trebuie consumatorul sa-si faca griji pt copaci si nu producatorul??
  Cu alte cuvinte nu exibitionistul e de vina ca se dezbraca in public ci acei care se uita la el.
  O lume in care negrului sa nu-i spui negru ca esti rasist,sa tolerezi furtul bancii din contul personal si sa nu faci la fel ca mergi la parnaie,sa accepti sa stai fara curent cuminte si sa nu faci reclamatie ca risti sa astepti o saptamana daca superi pe cineva,sa platesti impozite si taxe umflate chiar daca nu lucrezi,etc asta mai lipsea,sa reciclezi si hartia igienica!!!
  Mare ti-e gradina Doamne!!

 4. renuntati la apa plata ….

  apa de la robinet este in 90% din cazuri potabila…
  sa dai bani pe apa in sticle de plastic, sa o cari, si sa arunci zilnic cel putin o sticla de plastic… mi se pare o poluare mare si fara sens.

  de obicei companiile iau apa gratis dintr-un izvor….o cara cu cisterna (poluare) o imbuteliaza in sticle de plastic (muuuult gunoi) o transporta in nshpe mii de magazine (alta poluare)

  si o vind fraierilor pe bani…

  apa de la robinet tot dintr-un izvor vine…dar unul de la mare adancime

 5. Pingback: Metode de a economisi bani și a fi mai ecologici | Privilegiul

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger