Majoritatea catastrofelor sunt rezultatul acţiunii oamenilor. Dar natura întoarce şi celălalt obraz de fiecare dată şi ne surprinde cu rezilienţa sa şi cu modurile cele mai inedite de a curăţa după noi.
Ciuperca de la Cernobîl care mănâncă radiaţiile
În urma catastrofei nucleare de la Cernobîl, zona a fost părăsită şi arată ca una dintre cele mai sumbre din lume. Cu toate acestea, un tip de ciupercă se hrăneşte din radiaţii. Aceasta s-a adaptat să transforme radiaţiile gamma în mâncare şi nu este singurul organism care poate absorbi radiaţiile, dar este cel mai bun din domeniu. Cercetătorii sunt interesaţi de această ciupercă ce poate fi folosită în combaterea radiaţiilor în cazul accidentelor.
Viermii care se hrănesc cu metale otrăvitoare
În 2008, un grup de cercetători britanici au colectat viermi din gropile de gunoi pentru că erau curioşi cum pot aceştia să mănânce gunoiul. Ei au descoperit că viermii mănâncă lucruri care ar omorî în mod normal un vierme. Astfel că, oamenii de ştiinţă au aflat că aceşti viermi se hrăneau cu metale grele extrem de toxice precum fier, cupru şi chiar arsenic. Ei sunt, astfel, un beneficiu pentru sol întrucât îl curăţă de aceste metale. Se pare că există chiar trei specii diferite de viermi care se hrănesc cu substanţe toxice.
Bacteria din Berkeley Pit
Berkeley Pit este o mină veche de cupru din Statele Unite. A fost închisă şi lăsată în paragină din 1982. De atunci s-a format un lac care se măreşte pe zi ce trece. Apa absoarbe zăcământul rămas în pământ fiind un lac fatal pentru cine se avântă să înoate în el. Cercetătorii au descoperit în lac o bacterie numita Euglena mutabilis care nu doar supravieţuieşte în apa acidă, ci şi se dezvoltă. Bacteria foloseşte fotosinteza pentru a oxida metalele din apă crescând nivelul de oxigen din lac. În plus, Euglena mutabilis mănâcă fierul din apă şi elimină, în schimb, un posibil leac pentru cancer.
Bacteria care mănâncă otravă şi produce electricitate
Primul lucru care ne vine în minte când auzim de bacterie este “îmbolnăvire”. Pentru Charles Milliken de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud acesta este “electricitate”. El a găsit un tip de bacterie care generează electricitate. Bacteria în cauză este membră a familiei Desulfitobacterium. Aceste bacterii produc electricitate ca produs secundar al unor deşeuri toxice inofensive pe care le elimină bacteriile. Cercetătorii spun că bacteriile produc energie la un nivel care ar putea alimenta aparate electronice mici.
Microbul din Golful Mexicului care manâncă petele de petrol
Catastrofa din Golful Mexicului de anul trecut a dus la scurgerea a 205,8 milioane de galoane de petrol de pe platforma British Petroleum. La două săptămâni de la eveniment jumtate din petrol dispăruse. Cercetătorii cunosc deja existenţa bacteriilor mâncătoare de petrol. Germeni specializaţi au evoluat în sensul asigurării alimentaţiei din scurgeri de petrol în apă. Ce a fost surprinzător pentru toată lumea a fost rapiditatea cu care aceştia au mâncat petrolul din Golful Mexicului.
Bacteria E. Coli care face biocombustibil
Unele tipuri ale acestei bacterii sunt letale, dar de cele mai multe ori doar te îmbolnăveşte, dacă cine îţi serveşte mâncarea nu s-a spălat pe mâini sau carnea este prea puţin gătită. Tipurile bune de E. Coli trăiesc în intestinele oamenilor şi contribuie la funcţionarea sistemului. E.Coli în sine este un organism viu şi, ca oricare altul, trebuie sa mănânce. Aceasta bacterie poate metaboliza un număr de surse de energie, dar are o preferinţă pentru glucoză. Cercetătorii sunt interesaţi de ceva vreme de glucoză pentru abilitatea sa de a deveni biocombustibil. Şi, se pare că cel mai eficient mod de a obţine acest lucru este prin digestia bacteriei.
Foto: Flickr / shawnleishman