500.000 de oameni au protestat impotriva intentiei Facebook de a infiinta un centru de date alimentat pe baza de carbune

0

Utilizatorii preseaza reteaua de socializare online sa treaca pe energie regenerabila. In cadrul unei campanii de mediu care ia rapid amploare pe internet, Greenpeace International spune ca cel putin 500.000 de oameni au protestat pana acum impotriva intentiei site-ului de social netwerking de a deschide un centru de date alimentat in mare parte de electricitate produsa prin arderea carbunilor.

Facebook nu a declarat public cata electricitate foloseste pentru a face streaming video, a inmagazina date si a-i conecta pe cei 500 de milioane de useri, insa estimarile industriei arata ca, la ritmul actual de dezvoltare al centrelor de date si al retelelor de telecomunicatii din intreaga lume, acestea vor ajunge sa consume in jur de 1.963 de miliarde de kilowati-ora pana in 2020, informeaza The Guardian. Asta ar insemna de trei ori mai mult consumul lor actual si mai multa electricitate decat folosesc in prezent Franta, Germania, Canda si Brazilia la un loc.

In februarie, Facebook a anuntat ca planuieste sa infiinteze ceea ce se asteapta sa fie cel mai mare centru de inmagazinare a datelor de pe planeta in Portland, SUA. Desi acesta ar urma sa fi dotat cu unele dintre computerele cu cel mai redus consum de energie din lume, operatiunile pe care le va derula vor consuma cu siguranta mai multa electricitate decat multe dintre tarile dezvoltate. Compania americana spune ca va folosi energie pe baza de carbune – cea mai poluanta – pentru a asigura 67% din electricitatea necesara si ca va produce mai putin de 12% din ea din surse regenerabile, cu precizarea ca planuieste sa genereze mai mult curent electric din surse ecologice pe viitor. Cand, nu se stie deocamdata.

„Eficienta pe care vom reusi sa o obtinem gratie climatului regiunii respective si folosirea redusa de energie rezultata va minimiza amprenta noastra totala de carbon”, au declarat reprezentantii companiei. „In alte cuvinte, daca am amplasa centrul de date in alte locuri, am avea nevoie de sisteme de racire mecanice, am folosi mai multa energie si am fi responsabili de emiterea unei cantitati mai mari de carbon in atmosfera – chiar si daca locul respectiv ar fi alimentat de mai multa energie regenerabila”.

Kumi Naidoo, directorul Greenpeace International, a indemnat Faceebok sa pregateasca reducerea succesiva a electricitiatii generate prin arderea carbunilor. Cu toate acestea, organizatia de mediu a recunoscut anul acesta ca multe dintre operatiunile sale online au loc in centre de date alimentate in mare parte de carbuni si energie nucleara, insa spune ca a deviat toata energia folosita inspre website-ul principal din Amsterdam si a utilizat energie regenerabila acolo unde a putut.

Foto: Flickr/west.m

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger