50 de cranii descoperite într-un templu aztec din Mexic

0

O echipă de arheologi mexicani a anunţat descoperirea celui mai mare număr de cranii găsite vreodată laolaltă, în acelaşi loc cu semnificaţie ritualică; acestea se aflau într-un templu sacru aztec, vechi de peste 500 de ani. Descoperirea oferă noi informaţii despre modul în care civilizaţiile pre-columbiene foloseau craniile în ritualuri ţinute în temple (în acest caz, în Templo Mayor, Mexico City), în regiunea unde aveau loc cele mai importante ceremonii aztece în perioada 1325 – 1521 (înainte de cucerirea spaniolă).

 

 

Cele 50 de cranii au fost găsite pe o piatră de sacrificiu; cinci erau îngropate sub piatră şi fiecare avea găuri pe ambele părţi, semn că fuseseră atârnate pe un suport. Celelalte 45 de cranii se pare că fuseseră depuse deasupra pietrei ritualice, spune arheologul Raul Barrera, de la Institutul Naţional de Istorie şi Antropologie al Mexicului. Descoperirea efectivă a avut loc în luna august a acestui an, iar arheologii aproape s-au „împiedicat” de cranii când renovau o secţiune a Templo Mayor, situat în inima oraşului Mexico City. Oamenii de ştiinţă estimează că acele 45 de cranii găsite deasupra pietrei proveneau de la femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani şi că este foarte posibil ca acestea să fi fost dezgropate din alte părţi şi aduse la templu, pentru a fi reîngropate.

La acelaşi templu, alţi arheologi au făcut recent o altă descoperire – scheletul unei tinere femei, o posibilă sacrificare în numele unei zeiţe, înconjurată de grămezi de oase (aproximativ 1.800 de oase). Tot în vara aceasta a fost descoperit un copac sacru, în aceeaşi regiune, despre care specialiştii spun că ar fi fost adus din munţi special pentru un ritual ţinut la templu. Cele 50 de cranii descoperite au fost prezentate vineri publicului; toate s-au păstrat în condiţii bune, dar toate prezintă urme ale atârnării (pe un suport specific de lemn, cel mai probabil).

Mai interesantă decât craniile, însă, pentru arheologi, este piatra de sacrificiu unde acestea se aflau, care arată ca o piatră funerară, de culoare gri. Arheologi din toată lumea sunt de părere că această descoperire oferă informaţii preţioase despre modul în care craniile erau folosite şi refolosite în ritualuri la Templo Mayor şi chiar despre sacrificiul uman în astfel de ceremonii: „Credinţa comună este că o persoană era sacrificată, pentru un ritual, prin scoaterea inimii din piept, nu prin decapitare. Dar se pare că aztecii aveau moduri diferite de a folosi corpul uman în practicile lor rituale”, este de părere arheologul Susan Gillespie de la Universitatea Florida, SUA.

 

Sursa şi foto: Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger