50.000 de indigeni rămân pe drumuri. 23 de milioane de locuințe primesc electricitate

1

După zeci de ani de demonstrații și proteste împotriva construirii unui baraj enorm la Belo Monte, în sălbăticia pădurii tropicale braziliene, guvernul din Brazilia a aprobat în sfârșit construcția. Primele etape ale proiectului implică despădurirea a 240 de hectare, după care urmează inundarea a alte circa 50.000. Construcția celei mai mari centrale hidroelectrice din lume, menită să rezolve criza energetică a Braziliei, amenință însă locuințele și mijloacele de trai ale aproape 50.000 de indigeni, fără să luăm în calcul impactul devastator asupra mediului.

În ciuda controverselor alimentate în ultimii ani și a protestelor populației indigene și organizațiilor de mediu – până și activiși celebri, precum regizorul producției Avatar, James Cameron, s-au alăturat efortului –, agenția pentru protecția mediului din Brazilia (IBAMA) a dat undă verde înălțării barajului de la Belo Monte, scrie Tree Hugger. Când construcția va fi finalizată, ea va pune pe harta lumii cea mai mare centrală hidroelectrică, cu o capacitate de 11.000 de megawați, capabilă să alimenteze cu electricitate 23 de milioane de locuințe braziliene.

Chiar dacă și fostul președinte Lula i-a numit pe protestari „gringos” care „își bagă nasul unde nu le fierbe oala”, au existat opozanți și în rândul oficialilor guvernamentali. Săptămâna trecută, de exemplu, președintele IBAMA, Abelardo Bayma Azevedo, și-a dat demisia sub presiunile ministerului energiei, care l-a îndemnat să dea undă verde proiectului. Potrivit presei braziliene, Azevedo a argumentat că nu poate aproba proiectul până la finalizarea investigației agenției privind impactul de mediul al barajului.

Foto: EPA

Citiți și:

VIDEO. Cea mai nouă armă în lupta cu teroriştii: Plantele care îşi schimbă culoarea

Reciclarea, arma secretă a supereroilor Omuleţii Verzi

Agenția pentru Protecția Mediului din SUA: Valoarea vieții unui american este de 7,9 milioane de dolari

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Trib din Amazon ameninţat de tăietorii ilegali de lemne din Peru » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger