5 surse comune de radiații din viețile noastre

0

Dacă vă uitați la televizor sau folosiți un telefon mobil, sunteți expuși la radiații. Același lucru se întâmplă și când fumați. Chiar dacă nu toate sursele de radiații sunt la fel de puternice, oamenii de știință au convenit că efectul lor sporește riscul dezvoltării cancerului și a altor probleme de sănătate. În unele cazuri, dovezile sunt clare: radiațiile ionizante, generate de razele X și reacțiile nucleare, cauzează cancer și defecte de naștere. Datele legate de alte surse, de data aceasta de radiații neioniazante, cum ar fi undele de radiofrecvență ale telefoanelor mobile sau cuptoarele cu microunde, rămân însă conflictuale.

Potrivit Departamentului de Energie din SUA, un american este expus, în medie, la 370 de miliremi de radiație pe an. Cifra variază mult în funcție de locul în care trăiește, mediul profesional și tabieturile personale. Este nevoie de 1.000.000 de mrem pentru uciderea unui om, un scenariu improbabil, însă o singură expunere la 10.000 mrem (cum este în cazul unor proceduri de imagistică medicală), susține un laborator de la Universitatea din California, Davis, poate spori riscul dezvoltării cancerului cu 1%. Iată 5 surse comune de radiații:

1. Fumatul: între 400 și 3.900 mrem

Agenți cancerigeni precum arsenicul, benzenul și cianura de hidrogen reprezintă motive suficiente pentru renunțarea la fumat, întrucât sunt asociate cu afecțiuni cardiace și accidente cerebrale. La aceasta se adaugă și cei 870 mrem/pachet/an.

2. Imagistina medicală: între 10 și 10.000 mrem

O simplă radiografie a osului gleznei nu îi expune pe oameni la un nivel atât de ridicat de radiații precum tehnicile care inspectează organele interne. O radiografie a densității osului generează 10 mrem, în timp ce o colonografie este responsabilă pentru 10.000 mrem – îndeajuns de mult încât să sporească riscul dezvoltării cancerului cu 1%. Dacă un pacient este suspectat însă de cancer rectal, atunci merită să-și asume riscul.

3. Zborul cu avionul: 26 mrem

În timpul unei călătorii de circa 7.900 de kilometri, organismul uman absoarbe 6 mrem de radiații, la care se adaugă 10 mrem în timpul scanării de siguranță.

4. Privitul la televizor: 1 mrem

Dacă petreceți un timp mediu în fața televizorului – 4,5 ore după vârsta de 2 ani, sunteți expuși la o cantitate minusculă de radiații generată de conductivitatea electrică a aparatului. În schimb, o șesime din zi petrecută în fața televizorului poate activa probleme cardiovasculare și obezitatea.

5. Telefoanele mobile: complicat

Emisiile telefoanelor mobile sunt numite unde de radiofrecvență, care sunt incluse în categoria radiațiilor neionizante. În acest caz, ca și în cazul rețelelor wi-fi, se folosește un sistem de măsură diferit de mrem, care ia în calcul conductivitatea corpului uman. Telefoanele mobile sunt surse mult mai slabe de radiații spre deosebire de razele X, însă impactul lor ar putea fi mai mare din cauza frecvenței de contact cu creierul. Un studiu recent arată că utilizarea telefonului mobil poate cauza modificări în activitatea noastră cerebrală, însă nu s-a stabilit deocamdată dacă într-un mod negativ.

Sursa: Time

Foto: Reuters

Citiți și:

5 modalități simple de a vă feri de radiațiile telefonului mobil

Telefoanele mobile ne modifică activitatea cerebrală

6 remedii puţin ştiute pentru afecţiuni comune

Apă de gură pentru picioare care miros urât? 5 leacuri domestice cu efecte surprinzătoare

8 aplicaţii surprinzătoare pentru uleiul de măsline

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger