5 probleme cauzate de pierderea biodiversității

0

Pierderea speciilor este o problemă care se agravează pe zi ce trece – estimările arată că peste 30% dintre specii vor fi dispărut până în 2050, altele că pierdem 140.000 de specii în fiecare an. Trendul alarmant i-a făcut pe unii specialiști să spună că ne îndreptăm spre cea de-a șasea extincție în masă, iar întrebarea este – ce pierde omenirea pe lângă aceste specii? Iată cinci răspunsuri.

1. Pierderea biodiversității înseamnă pierderi economice

În fruntea listei este valoarea monetară a biodiversității. În ce privește serviciile ecosistemelor – funcții precum polenizare, irigare, refacerea solului ar putea fi plătite de noi dacă natura nu s-ar mai descurca singură. Valoarea biodiversității a fost estimată la trilioane de dolari. Numai defrișările ar costa 2-5 trilioane de dolari anual la nivel mondial.

2. Reducerea securității hranei

Reducerea biodiversității nu este cauzată doar de defrișări și braconaj. Introducerea de noi specii crește competiția între specii și duce, de obicei, la extincția speciilor native. Asta se întâmplă în multe locuri din lume, inclusiv la ferme unde se importă rase străine de vite care le împing spre dispariție pe cele native.

3. Creșterea contactului cu boli

Pierderea biodiversității are un impact semnificativ asupra sănătății umane și răspândirea bolilor. În primul rând, duce la creșterea numărului de animale purtătoare de boli în populațiile locale. Cercetările arată că speciile care s-au adaptat cel mai bine la habitate fragmentate sunt și cele mai prolifice purtătoare de agenți patogeni. Pe măsură ce habitatele se distrug tot mai mult, aceste animale sunt tot mai răspândite. În plus, și oamenii intră mai mult în contact cu aceste boli.

4. Fenomene meteo imprevizibile

Fenomenele meteo în afara sezonului, fenomenele extreme și fenomenele care se comportă diferit față de normele istorice sunt probleme majore care duc la secete, distrugeri și relocări. Pierderea biodiversității cauzează astfel de fenomene.

5. Pierderea mijloacelor de trai

De la pescari la fermieri, biodiversitatea este esențială pentru câștigarea existenței. Când ecosistemele oceanice colapsează, întregi comunități care se bazează pe serviciile furnizate de acestea dispar, de asemenea.

Foto: Flickr / Trees for Cyprus

Sursa: Treehugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger