5 motive pentru care trebuie să renunțăm la băuturile răcoritoare

1

Nu e o noutate faptul că sucurile nu sunt decât apă cu zahăr, fără conținut nutrițional. Provoacă obezitate și diabet. Dar iată și alte motive importante pentru care sucurile trebuie eliminate din alimentație:

 

 

1. Accelerarea îmbătrânirii. Light sau normale, băuturile răcoritoare conțin acid fosforic , un acid ușor care le dă gustul ușor dezagreabil și care le mărește durata de valabilitate. Deși există în multe alimente , precum carne, lactate și nuci, prea mult acid fosforic poate duce la probleme de inimă și rinichi, probleme cu mușchii și osteoporoză, iar unele studii susțin că accelerează îmbătrânirea. Într-un experiment de laborator, șocarecii cu un nivel excesiv de acid fosforic au murit cu cinci săptămâni mai devreme decât cei cu un nivel normal al acidului   în organism.

2. Colorantul caramel care cauzează cancer. În 2011, Centrul pentru Știință în Interesul Public a cerut autorităților americane să interzică colorantul artificial din băuturile Coca Cola, Pepsi și altele de culoare maronie întrucât s-a dovit că doi compuși ai colorantului cauzează cancer la animale.  Pentru o persoană, doar 16 micrograme de 4-metilimidazol (compus al colorantului) pe zi sunt suficiente pentru a ridica riscul de cancer, iar majoritatea sucurilor maronii conțin 200 de micrograme la sticlă de 500ml.

3. Gura Mountain Dew. Dentiștii au și un nume pentru afecțiunea pe care o văd în gura copiilor care beau prea mult Mountain Dew. Se numește “Mountain Dew Mouth” și înseamnă o gură plină de carii din cauza nivelului foarte ridicat de zahăr. “Mountain Dew Mind” ar putea fi următoarea afecțiune denumită după această băutură. Un ingredient, numit ulei vegetal brominat, adăugat pentru a preveni separarea aromei de băutură, este o chimicală industrială folosită în producerea plasticului. Chimicala provoacă pierderi de memorie dacă este consumată în cantități mari. Cercetătorii mai bănuiesc că această chimicală se depune în grăsimea corporală cauzând probleme comportamentale, infertilitate și leziuni pe mușchii inimii în timp.

4. Doze toxice. Nu doar băutura cauzează probleme, ci și ambalajul. Aproape toate dozele de aluminiu sunt tratate cu bisfenol A, care contribuie la evitarea reacției dintre băutură și metal. BPA afectează hormonii și a fost relaționat cu infertilitatea și obezitatea.

5. Poluarea apei. Îndulcitorii artificiali folosiți în sucurile dietetic nu se descopum în organismul uman și nici stațiile de epurare a apelor nu îi rețin înainte să intre în canalele de apă, arată studiile. Nu s-a demonstrat efectul acestor compuși asupra oamenilor, dar afectează negativ habitatul viețuitoarelor acvatice

Foto: Flickr / starshaped

Sursa: MSNBC


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger