5 lucruri deștiut despre radiații

0

Expunerea la radiații este îngrijorătoare în aceste zile în Japonia, unde exploziile nucleare au dus la evacuarea a mii de oameni. Iată cinci lucruri de știut pentru a înțelege mai bine expunerea la radiații.

Radiațiile se găsesc în mod natural și aproape peste tot în mediul înconjurător. Căldura, lumina și microundele emit o formă de radiație. Uraniul, toriul și radiul se găsesc în mod natural în sol, însă această formă de expunere nu este considerată îngrijorătoare pentru sănătate. Corpurile noastre sunt expuse la cantități mici de radiații. Aproximativ 80% din expunere provine din surse naturale, iar 20% provine din surse create de om, în special raze x medicale. În general, cercetătorii nu consideră expunerea zilnică dăunătoare.

În timpul unei explozii nucleare, oamenii sunt expuși însă unei cantități mari de radiații într-o perioadă scurtă de timp și pot dezvolta sindrom acut de iradiere. În primele ore de expunere, cei care sunt afectați au simptome precum greață, diaree și afecțiuni ale pielii. În timp, radiațiile dăunează măduvei osoase și pot cauza sângerări interne și alte infecții. Majoritatea oamenilor care nu-și revin din sindromul acut de iradiere mor în câteva luni.

Comunitățile locale trebuie să aibă un plan de urgență în cazul iradierii. Verifică ce plan au autoritățile din orașul tău și care sunt rutele posibile de evacuare. În timpul unei urgențe, precum teama de explozie nucleară, poți fi sfătuit să creezi un adăpost pe loc. Asta înseamnă că trebuie să stai înăuntrul locuinței sau la serviciu sau în alte zone interioare. Trebuie închise și încuiate toate ușile și ferestrele, trebuie oprite ventilatoarele, aerul condiționat sau orice altă unitate care aduce aer din afară. Cel mai bine e să te adăpostești la subsol. Ține un radio aproape pentru a afla ce trebuie să faci mai departe.

Foto: Reuters

Citiți și:

Terra Mileniul III: Avem nevoie de un dezastru nuclea pentru a conștientiza riscurile?

Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur?

5 surse comune de radiații din viețile noastre

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger