5 idei de cadouri alternative pentru copii

0

Dacă tot se apropie Crăciunul, un jurnalist de la publicația The Green Daily îi îndeamnă pe părinți să fie mai responsabili față de mediu și mai atenți cu sănătatea copiilor înainte de a le face cadouri. Să evite plasticul, care poate conține chimicale dăunătoare, și alte obiecte bogate în plumb, mercur sau cadmiu, să recicleze daruri pentru copii sau să-și răpească din timpul dedicat muncii pentru a se juca cu  aceștia – cel mai natural dar posibil.

1. Dăruiți-le copiilor bilete la teatru sau la cursuri de recreere și cărți

Biletele la spectacole de teatru sau la cursuri de fotbal, de dans sau de muzică reprezintă o pauză binevenită în timpul iernilor lungi în care copiii își petrec majoritatea timpului în casă. O asemenea inițiativă sprijină teatrele și micile afaceri locale și nu impune pericolul unor chimicale dăunătoare precum o fac unele jucării. Mai departe, dăruiți-le cărți celor mici. Dacă aveți unele depășite de vârsta copiilor voștri, faceți-le cadou prietenilor care au copii mai mici. Sau donați-le unei școli sau librării locale.

2. Reciclați cadourile

Copiilor le plac lucrurile care sunt noi pentru ei, așa că acestea nu trebuie să fie neapărat proaspăt scoase din producție. În acese condiții, reciclatul cadourilor sau cumpăratul unora la mâna a doua pot fi o soluție utilă. The Green Daily avertizează însă că pericolul chimic asociat jucăriilor noi rămâne în picioare și în cazul celor vechi, mai ales dacă sunt confecționate din plastic flexibil. Echipamentele sportive uzate sunt întotdeauna o soluție optimă în acest caz: biciclete, triciclete sau patine de gheață. Scormoniți prin coșul de gunoi împreună cu copiii voștri pentru a vedea de ce jucării nu mai aveți nevoie și care pot fi dăruite la mâna a doua. Aveți grijă să vă debarasați de obiecte pe care nu le mai puteți refolosi sau recicla sau de electronice în cel mai responsabil mod cu putință.

3. Evitați plasticul și electronicele

Evitați jucăriile din plastic și pluș și alegeți-le pe cele din lemn sau din textile organice și metal. Un procent mare din jucăriile scoase de pe piață de-a lungul anilor erau confecționate din plastic. Treceți pe lângă produsele din plastic flexibil, pentru că pot conține chimicale ce conduc la perturbări hormonale, la fel și cele parfumate. Puteți consulta și site-ul Healthy.org, care testează jucării din 2007 încoace folosind analiza prin fluorescență cu raze X în căutare de plumb, arsenic, mercur, cadmiu, PVC și brom. O cercetare publicată de membrii site-ului în 2009 arată că nivelul plumbului conținut de jucării începe să scadă, dar că una din trei jucării testate cu ocazia sărbătorilor de iarnă de anul trecut aveau în compoziție una sau mai multe chimicale dăunătoare, printre care plumb, cadmiu, arsenic și mercur. În cazul electronicelor, dacă aveți de-a face cu un copil înnebunit după gadget-uri, verificați mai întâi ghidul Greenpeace pentru electronice care nu dăunează atât de mult.

4. Aveți grijă la materialele folosite în scopuri artistice

Lipiciul, vopselele, plastilina, markerele și alte asemenea ustensile artistice pot conține un amestec periculos de compuși organici volatili și alte chimicale pe care le vreți departe de pielea și căile respiratorii ale copiilor voștri – formaldehidă, o substanță toxică inclusă de oamenii de știință în clasa substanțelor posibil cancerigene, xilen, coloranți și chiar arome sintetice. Chitiți etichetele produselor în căutarea acestor substanțe și orientați-vă spre creioane pe bază de ceară de albine, de exemplu, și spre coloranți naturali sau preparați-vă propriul adeziv.

5. Nu uitați să vă jucați cu copiii voști

Ce scop au toate aceste cadouri de Crăciun dacă nu joaca? Câteodată, a vă răpi din timpul dedicat muncii sau altor activități cu ocazia sărbătorilor de iarnă pentru a vă juca cu copilul vostru poate fi un dar mai prețios decât toate cadourile lumii materiale la un loc.

Foto: Jucării din lemn/Flickr-whitefield_d

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger