5 efecte aleîncălzirii globale care dăunează sănătăţii

1

Cercetătorii avertizează tot mai mult cu privire la impactul negativ al schimbărilor climatice asupra sănătăţii. “Dovezile sunt mai clare”, spune dr. George Benjamin, directorul Asociaţiei americane pentru Sănătate Publică, citat de Time. El spune că schimbările climatice sunt responsabile pentru un număr tot mai mare de probleme de sănătate, printre care astm, diaree şi chiar pentru decese din cauza fenomenelor extreme precum valurile de căldură. Cheltuirea banilor pentru reducerea emisiilor de carbon nu este cea mai bună cale de a comabate ameninţările la adresa sănătăţii, întrucât sărăcia şi igiena sunt, de multe ori, cauzele răspândirii bolilor infecţioase. Dar, încălzirea globală agravează probleme de sănătate care sunt deja grave. Iată cinci dintre schimbările climatice care dăunează sănătăţii.

1. Poluarea aerului. Creşterea temperaturilor înseamnă creşterea smogului care îneacă oraşe precum Los Angeles, dăunând plămânilor suferinzilor de astm. În 2008, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului a descoperit că încălzirea va duce la înrăutăţirea smogului în nord-est, în centru-vest, dar s-ar ameliora în unele părţi din Texas şi California. De asemenea, încălzirea globală înseamnă veri mai lungi, ceea ce duce şi la prelungirea sezonului de smog.

2. Sezoane mai lungi ale alergiilor. Temperaturile mai ridicate înseamnă şi reşterea nivelurilor de polen, ceea ce e de rău pentru 36 de milioane de americani care suferă de alergii sezoniere. Un studiu recent a descoperit o legătură între vremea mai caldă şi un sezon mai lung al polenului. Pe măsură ce climatul continuă să se schimbe, plantele care produc multe polen se mută spre nord şi înlocuiesc arborii care sunt mai puţin alergenici.

3. Răspândirea bolilor infecţioase. Există o zonă geografică denumită “centura malariei”, o întindere latitudinală unde este mai cald şi mai umed şi unde ţânţarii care transmit malaria găsesc mediul propice pentru a se înmulţi. Dacă suntem la nord sau la sud de acea regiune sau ne aflăm la înălţime unde este mai rece nu ar trebui să ne facem griji. Dar, pe măsură ce temperaturile şi precipitaţiile cresc, ţânţarii se pot răspândi mai departe, ameninţând o populaţie mai numeroasă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alţi paraziţi şi microbi.

4. Vreme extremă. Schimbările climatice aduc mai multe fenomene meteo extreme, precum inundaţii, uragane şi furtuni de zăpadă. Nu este greu de văzut daunele umane cauzate de acestea – inundaţiile majore din Pakistan de anul trecut au omorât 2.000 de oameni. Cele mai bune căi de protejare a oamenilor sunt prevenirea şi ameliorarea sărăciei, dar schimbările climatice îngreunează eforturile.

5. Valurile de căldură. O lume mai caldă are veri mai lungi şi mai intense, ca cea care a afectat Statele Unite şi Canada în 2006. 450 de oameni au murit în timpul acelui val de căldură, iar 16.000 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Aproximativ 40.000 de europeni au murit în timpul verii neobişnuit de calde din 2003, vară care va deveni tot mai obişnuită spre sfârşitul secolului.

Foto: Flickr / akeg

Citiţi şi:

Aerul poluat declanşează mai mutel atacuri de cord decât cocaina

Indicii despre poluarea de acum două secole stau în paginile cărţilor vechi

Recifele de corali vor dispărea până în 2050

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: TOTB.ro - Suprafața de gheață arctică din acest an concurează pentru recordul negativ » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger