45% din copiii de până în cinci ani mor din cauza malnutriției

0

Malnutriția e de vină pentru 45% dintre copiii de până în cinci ani care mor anual în toată lumea, arată o echipă internațională de cercetători, care și-a publicat studiul în revista Lancet.

Mai precis, alimentația precară omoară aproximativ 3,1 milioane de copiii de până în cinci ani, spun cercetătorii care au analizat mai multe motive ale malnutriției pe timpul sarcinii și în copilărie. Ei spun că primele 1.000 de zile de viață, adică de la momentul concepției până la doi ani, au consecințe de durată asupra sănătății.

Malnutriția, care include obezitatea, precum și înfometarea, are și un impact economic. Potrivit unui raport recent al ONU, malnutriția costă omenirea estimativ 3,5 trilioane de dolari sau 500 de dolari pentru fiecare persoană, bani reprezentând costuri pentru îngrijiri medicale și productivitatea pierdută.

Cercetătorii au analizat problemele de nutriție din țările cu venit mediu și mic din 2008 până acum, luând în calcul și progresele programelor naționale și internaționale de nutriție. Deși au observat un oarecare progres în ultimii ani, cercetătorii au anunțat că peste 165 de milioane de copii sunt prea scunzi pentru vârsta lor și 50 de milioane sunt prea slabi pentru înălțimea lor.

Aproximativ 900.000 de vieți ar putea fi salvate în 34 de țări dacă 10 intervenții nutriționale care s-au dovedit eficiente ar fi extinse în 90% din lume, spun oamenii de știință. Aceștia avertizează că aceste țări nu vor ieși din sărăcie dacă nutriția nu devine o prioritate globală.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger