Reţelele de socializare din China vuiesc de povestea lui Guo Gantang, un bărbat în vârstă de 45 de ani, care şi-a petrecut ultimii 18 ani din viaţă pe drumuri, în căutarea fiului său dispărut. Epopeea lui Guo a început în 21 septembrie 1997, când băiatul său, Guo Zhen, atunci în vârstă de doi ani, a fost răpit din faţa casei în care locuiau, în Liaocheng, provincia Shandong.
Potrivit mărturiei unei fetiţe cu care băieţelul se juca la momentul respectiv, o femeie de vârstă mijlocie l-a luat pe băiat din faţa porţii. De atunci, tatăl băiatului şi-a dedicat viaţa căutării fiului pierdut, în speranţa că îl va găsi. Pentru asta, Guo a călătorit peste 400.000 de kilometri, prin toate provinciile chineze (cu excepţia Xinjiang-ului din Tibet), schimbând zece motociclete, până acum, în aceşti ani de căutări. În speranţa că, poate, cineva va recunoaşte chipul băiatului şi îi va oferi o informaţie utilă, Guo are mereu un steag fluturând pe motocicletă, cu o fotografie a băiatului de când era mic.
Cândva, era un bărbat arătos, care muncea pentru el şi familia lui; acum, are o faţă brăzdată de riduri şi praf – urmele unei călătorii impulsionate de o misiune deocamdată fără rezultat. Ochii lui vorbesc despre durerea suferită în urmă cu 18 ani, când fiul i-a fost luat. Familia lui nu a mai făcut niciodată poze de la acel moment, spunând că vor face din nou fotografii de familie când familia va fi completă. Dar Guo nu a găsit încă nicio urmă a băiatului. Însă misiunea lui personală s-a transformat, în timp, într-una dedicată tuturor părinţilor de copii dispăruţi: în aceşti 18 ani, zeci de copii au ajuns înapoi la familiile lor, cu ajutorul lui Guo. El, însă, nu participă niciodată la reunirea familiilor cu copiii regăsiţi: îşi aşteaptă propria reunire cu fiul său.
Au fost momente când nu avea niciun ban în buzunar, nici măcar cât să îşi cumpere ceva de mâncare, dar nu s-a dat bătut şi speră că, într-o bună zi, îşi va regăsi fiul. Singura lui grijă este ca poate i se va demola vechea casă, cât el este pe drum şi fiul lui nu va avea ce să îşi mai amintească, odată reîntors acasă. Povestea emoţionantă a lui Guo stă la baza filmului Lost and Love, lansat anul acesta. Mulţi oameni care au văzut filmul sprijină, acum, călătoria lui Gao, care este urmărit de mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare chineze. Potrivit unui raport publicat de BBC, peste 20.000 de copii sunt răpiţi anual în China. Mulţi ajung pe piaţa neagră ori sunt vânduţi pe internet, în licitaţii. Fenomenul a fost pe larg prezentat în documentatul “Living with Dead Hearts”.
Surse şi foto: China News, Oddity Central
Puteţi citi şi:
Insula canadiană unde toată lumea trăieşte în afara reţelelor de consum
Cel mai bătrân bărbat din Australia tricotează pulovere pentru pinguinii accidentaţi
O femeie fără copii din India, mamă pentru copaci
VIDEO O poveste emoţionantă despre animalele ajunse la bătrâneţe