40 de milionari cer statului New York să-i taxeze mai mult pe bogaţi

0

Peste 40 de milionari au cerut ieri statului New York să sporească taxele impuse persoanelor bogate, prin adoptarea a ceea ce ei numesc “Planul celor 1% pentru corectitudinea impozitării în New York”, arătându-se îngrijoraţi că prea mulţi newyorkezi au dificultăţi financiare şi că infrastructura oraşului este problematică, scrie The Guardian. “Din postura de newyorkezi care am contribuit la bunăstarea economică a statului nostru şi am beneficiat de pe urma ei, avem atât posibilitatea, cât şi responsabilitatea de a ne plăti partea care se cuvine”, s-au pronunţat ei într-o scrisoare deschisă adresată guvernatorului Andrew Cumo şi legiuitorilor statului.

Scrisoarea a fost concepută în parteneriat cu Institutul pentru Politici Fiscale, un think-tank cu orientare de stânga, şi cu proiectul Responsible Wealth, o reţea de sute de americani bogaţi care sprijină “impozitarea corectă şi responsabilitatea corporatistă”. Printre susţinătorii planului se numără Steven Rockefeller, membru al celebrei familii înstărite din SUA, sau Elspeth Gilmore, care încearcă să convingă oameni bogaţi sub 35 de ani să doneze în scopuri caritabile. Semnatarii scrisorii deschise au subliniat că fondurile obţinute din taxarea adecvată a bogaţilor sunt necesare pentru adresarea unor probleme precum sărăcia în rândul copiilor, fenomenul oamenilor fără adăpost şi infrastructura problematică a New York-ului.

“E ruşinos că sărăcia infantilă a atins un nivel record în statul New York, depăşind 50% în unele centre urbane”, scriu milionarii. “New York-ul are un număr record de familii fără adăpost – peste 80.000 de persoane – care se chinuiesc să supravieţuiască. Iar un număr foarte mare de adulţi din statul nostru nu au calificările de muncă pe care le impune economia secolului XXI (…) Investiţiile de natură umană şi în materie de infrastructură vor duce la crearea mai multor locuri de muncă şi a unei forţe de muncă pregătită să le ocupe şi la reducerea gradului extrem de inegalitate economică existent în prezent în statul nostru”.

Legislatorii din statul New York lucrează în prezent la o nouă schemă de impozitare până la 1 aprilie. Cea actuală va expira la sfârşitul lui 2017, iar dacă nu va fi înnoită, persoanele care câştigă peste 40.000 de dolari pe an vor plăti un impozit de doar 6,85%. Potrivit schemei actuale, newyorkezii cu venituri impozabile de peste 2 milioane de dolari plătesc impozit de 8,82%, acesta fiind de 9,85% în cazul celor cu venituri situate între 10 şi 100 de milioane de dolari şi de 9,99% pentru veniturile de peste 100 de milioane de dolari. Se estimează că noua strategie ar urma să îmbogăţească bugetul de stat cu 2,2 miliarde de dolari. Ea ar urma să aplice un impozit de 8,82% pentru veniturile de 1 până la 5 milioane de dolari, de 9,32% pentru cele de 5-10 milioane şi de 9,82% pentru cele care depăşesc 10 milioane.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger