Cel puțin două treimi din populația lumii se confruntă cu criza severă a apei, timp de cel puțin o lună pe an, arată un amplu studiu, publicat recent în Science Advances, care scoate la iveală faptul că problema apei este mult mai gravă decât se credea. Până acum, numărul de persoane afectate de criza apei era estimat între 1,7 și 3,1 miliarde.
Dintre cei 4 miliarde de oameni care cunosc criza apei în fiecare an, 500 de milioane trăiesc în regiuni unde consumul de apă este dublu față de cantitatea de precipitații înregistrată anual, ceea ce duce la epuizarea accelerată a resurselor de subsol. Totodată, 1,8 miliarde de oameni sunt afectați de criza severă a apei timp de șase luni anual. Mulți dintre aceștia din urmă trăiesc în China și India, dar în ultimii ani, acest dezechilibru s-a exstins în regiuni din centrul și vestul SUA, în Australia și chiar la Londra. Potrivit cercetătorilor, problemele legate de apă se vor amplifica în viitor, ținând cont de creșterea populației și de cantitatea uriașă de apă folosită, în special pentru consumul de carne.
La începutul acestui an, Forumul Economic Mondial a catalogat criza apei drept unul dintre cele mai mari trei riscuri cu care omenirea se va confrunta în următorul deceniu, alături de schimbările climatice și migrațiile în masă.
În unele locuri, arată Guardian, acești trei factori se suprapun: de pildă, în cazul Siriei, un nou studiu sugerează că schimbările climatice au amplificat seceta din 2007-2010, ceea ce a condus la migrații în masă spre orașe. De asemenea, Yemen este extrem de vulnerabil din acest punct de vedere, iar specialiștii susțin că ar putea rămâne fără apă în următorii ani. Cu riscul de a-și epuiza în viitorul apropiat resursele de apă din subsol se confruntă și Pakistan, Iran, Mexic și Arabia Saudită. De asemenea, bazinul Murray-Darling din Australia și regiunea de centru-vest a Statelor Unite sunt la rândul lor amenințate, iar Londra dovedește că nu are un model sustenabil al administrării resurselor de apă.
Cercetarea de față – prima care analizează consumul de apă la interval de o lună, pe suprafețe restrânse, folosește date adunate între 1996 și 2005. Potrivit acesteia, criza severă de apă referă la folosirea unei cantități de apă cel puțin duble față de cantitatea produsă pe căi naturale în același timp.
Potrivit studiului, cel mai mare utilizator de apă este sectorul agricol, iar cantitatea de apă folosită de acesta va crește, în contextul creșterii demografice. ”Să facem dușuri mai scurte nu e o soluție la problema globală,” arată Arjen Hoekstra, profesor la Universitatea olandeză Twente. Pentru că doar 1-4% din consumul total de apă al unei persoane este asociat gospodăriei, în vreme ce 25% din consumul total de apă revine consumului de carne. Pentru a obține un kilogram de carne de vită gata pentru mâncare, sunt necesari 15.000 de litri de apă – aproape la fel de multă apă folosită ca pentru irigarea culturilor consumate de cireadă.
Studiul ia, de asemenea, în calcul, cantitatea de apă necesară supraviețuirii râurilor și lacurilor. Conform lui Hoekstra, chiar și o criză severă de o lună poate avea un impact devastator asupra unui râu. În ultimii ani, s-a întâmplat adesea ca râurile să sece înainte de a-și încheia cursul, cum se întâmplă în cazul râului american Colorado sau al Râului Galben din China.
Sursa: The Guardian