Creierul uman se mişcorează inevitabil o dată cu vârsta; după 40 de ani, genele care protejează organismul de deteriorare nu se mai exprimă corespunzător, afectând şi creierul. Însă există anumiţi factori ce ţin de stilul de viaţă care accelerează procesul, susţine un nou studiu.
Cei patru factori asociaţi unui declin mai rapid al volumului cerebral sunt hipertensiunea arterială, diabetul, consumul de tutun şi supraponderabilitatea sau obezitatea. Studiul a inclus 1.352 de adulţi cu o vârstă medie de 54 de ani, care nu sufereau de demenţă la începutul studiului. Acum şapte ani, cercetătorii americani le-au făcut voluntarilor o serie de analize pentru obezitate, tensiune arterială, diabet şi nivel ridicat de colesterol, le-a măsurat creierii utilizând imagistica prin rezonanţă magnetică şi i-a supus şi unor teste cognitive.
Au observat că toţi cei patru factori mai sus amintiţi sunt asociaţi cu un declin mai rapid al volumului creierului: indivizii cu hipertensiune la vârsta a doua au dezvoltat mai rapid o afecţiune care avariază regiuni cerebrale cu vase sangvine; cei cu diabet au experimentat o micşorare în regiunea numită hipocampus, care reglează memoria; fumătorii, la rândul lor, au cunoscut un declin cerebral mai rapid decât nefumătorii şi au înregistrat rezultate mai slabe la capitolele decizii, planificare, organizare, concentrarea atenţiei şi memorarea detaliilor; în fine, oamenii obezi la vârsta a doua s-au situat în topul declinului cerebral şi au înregistrat cele mai proaste rezultate la capitolele cognitive de mai sus.
Sursa: Time
Un comentariu
este f adevarat am de ingrijit o persoana cu acest diagnostic,stiu cum se manifesta , E bine ca unul din noi este mai sanatos din acest punc de vedere