Parlamentul European solicită limitarea transportului de animale către abatoare la 8 ore

0

Parlamentul European a adoptat ieri, 15 martie, o Declarație Scrisă care solicită “stabilirea unei limite de maxim 8 ore a transportului de animale către abatoare, în spațial UE”. Pentru adoptarea Declarației era nevoie de 378 de semnături (jumătate plus unul din numărul total al europarlamentarilor), număr atins cu o zi înainte de data limită a adoptării.

Prin această Declarație Scrisă, europarlamentarii cer Comisiei și Consiliului European să revizuiască reglementările privind transportul pe distanțe lungi al animalelor destinate abatoarelor, astfel încât acestea să nu petreacă mai mult de 8 ore pe drum. Declarația va fi transmisă Comisiei Europene și guvernelor statelor UE, inclusiv România.

Documentul face referire și la cele peste un million de semnături strânse de petiția postată pe site-ul www.8hours.eu, creat de mai multe ONG-uri pentru protecția animalelor. Prin semnarea acestei petiții, cetățenii europeni au cerut stoparea transporturilor lungi de animale vii în spațiul comunitar. Campania 8hours este una dintre cele mai mari campanii pentru bunăstarea animalelor lansată vreodată în Europa. Este o inițiativă comună a Animal Angels, o ogranizatie internațională care a documentat ani la rândul condițiile inacceptabile de transport al animalelor vii, și europarlamentarul danez Dan Jorgensen. Organizația a primit sprijin din partea VIER PFOTEN.

Înainte de adoptare, câțiva dintre autorii Declarației Scrise, precum europarlamentarul francez Michele Striffler, s-au adunat în fața Camerei din Strasbourg, cerând colegilor lor să-și pună semnătura. Organizațiile de protecție a animalelor din întreaga Europă s-au aflat fără întrerupere în discuții cu membrii naționali ai Parlamentului European, informandu-i despre realitățile din spatele transportului de animale vii și cerându-le să semneze Declarația Scrisă.

Transporturile pe distanțe lungi a animalelor destinate îngrășării sau abatorizării le cauzează enorme suferințe. Cel mai recent caz semnalat de VIER PFOTEN Internațional a fost o navă sub pavilion tanzanian, având la bord 4.500 de vaci și oi, care a rămas blocată timp de o lună pe Dunăre, în zona Brăila, din cauza gheții.

Actuala legislație europeană permite transportul animalelor de-a lungul mai multor zile, deși specialiștii au avertizat că suferința animalelor crește proporțional cu distanța parcursă.

„Transporturile pe distanțe lungi nu se mai potrivesc deloc acestor vremuri și nu se pot justifica din punct de vedere etic. De aceea salutăm acest semnal clar în sprijinul bunăstării animalelor dat de Parlamentul European”,  a spus Marlene Wartenberg, coordonator al biroului VIER PFOTEN de la Bruxelles.

 

Sursa: VIER PFOTEN


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger