365 de specii nou identificate în Peru

0

Sute de specii necunoscute până acum pentru Peru au fost descoperite într-un parc naţional, în timpul unui inventar amplu realizat în pădurile amazoniene din regiune, a anunţat grupul pentru conservarea mediului Wildlife Conservation Society (WCS). Totalul speciilor nou identificate este de 365.

 

 

Toate cele 365 de specii (noi pentru Peru) nu au fost documentate niciodată până acum şi se găsesc în zona sud-estică a statului Peru, în parcul naţional Bahuaja Sonene. Cercetătorii care au realizat inventarul au studiat plante, insecte, păsări, reptile şi mamifere. Ei spun că printre speciile descoperite sunt multe care există şi în alte părţi de lume, dar că nici una din cele 365 nu au fost văzute şi întâlnite până acum în Peru, mai cu seamă în interiorul parcului naţional Bahuaja Sonene.

 

Specii de fluturi nou indetificate în Peru

 

Printre cele 365 de specii se numără 30 de specii de păsări nedocumentate până acum, două specii de mamifere (mai exact, de lilieci) şi 233 de specii de fluturi şi molii. Expediţia de cercetare a fost cea mai mare de acest tip din parcul naţional amintit, de la crearea acestuia (1996). „Descoperirea unor alte şi alte specii în acest parc subliniază importanţa muncii constante de conservare a mediului în această regiune. Acest parc este, fără îndoială, una din „bijuteriile coroanei” în materie de arii protejate din America Latină”, a declarat Julie Kunen, director WCS al programului pentru America Latină şi Caraibe.

 

Papagal macaw

 

Parcul naţional Bahuaja Sonene adăposteşte peste 600 de specii de păsări, inclusiv specii variate de papagal macaw, peste 180 de specii de mamifere, peste 50 de specii de reptile şi amfibieni, 180 de specii de peşti şi 1.300 de specii diferite de fluturi. Din anii 1990, WCS a început o ambiţioasă muncă de conservare în diferite zone din America Latină şi de Sud (spre exemplu, parcurile Tambopata şi Bahuaja Sonene din Peru, parcurile Madidi, Pilon Lajas şi Apolobamba, din Bolivia – între acestea, Madidi, întinsă pe mai bine de 20.000 de kilometri pătraţi, fiind considerată regiunea cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă). Ultimul deceniu a însemnat un adevărat „boom” în materie de noi descoperiri de specii pe Amazon: în media, la fiecare trei zile a fost descoperită o specie nouă în perioada 1999 – 2009, spun rapoartele WWF.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: Andre Baertschi, Carlos Sevillano

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger