Un nou raport al specialiștilor în sănătate din toată lumea arată că poluarea aerului este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese premature pe an. Studiul pulbicat în revista de specialitate Lancet confirmă că poluarea aerului rămâne una dintre cele mai importante îngrijorări la nivel mondial.
Particulele fine provoacă cele mai mari probleme pentru sănătate, mai ales în orașele în plină expansiune ca cele din Asia. Raportul arată că poluarea aerului este pe locul patru între riscurile asupra sănătății pe continentul asiatic. La nivel mondial, poluarea aerului este a opta cea mai importantă cauză a nașterilor premature.
Pulberile de praf sunt atât de mici încât ajung adânc în plămâni și de acolo ajung în sânge. Aceste particule sunt cele mai periculoase pentru sănătate. De asemenea, noxele provenite de la mașini sunt cancerigene și afectează mai ales zonele populate. Acestea contribuie la jumătate din decesele premature cauzate de poluarea aerului în zonele urbane. De exemplu, unul din șase americani locuiește în apropierea unei zone poluate cu noxe cancerigene.
Pe lângă decesele premature cauzate, poluarea aerului este vinovată și pentru cazuri de astm, boli respiratorii sau cancer pulmonar.
Bucureștiul este printre cele mai afectate capitale europene în ce privește poluarea aerului. Numai anul trecut s-au înregistrat peste 80 de zile cu depășiri ale limitei de poluare. Citiți o investigație despre sănătatea bucureștenilor, serios afectată de pulberile în suspensie.