30% dintre rechini sunt ameninţaţi cu dispariţia. Ţările care îi vânează nu iau măsuri

2

Două grupuri de mediu au acuzat 20 de ţări care se ocupă cu vânarea rechinilor că nu şi-au îndeplinit promisiunile de conservare a speciei tot mai ameninţată cu dispariţia, arată Huffington Post.

În 1990, peste 100 de guverne au adoptat un plan de acţiune în cadrul Organizaţiei pentru Hrană şi Agricultură a Naţiunilor Unite cu scopul de a încerca să oprească pescuitul în exces al rechinilor, promiţând, printre alte lucruri, să elaboreze planuri naţionale de acţiune care să asigure că vânarea rechinilor este sustenabilă.

Ecologiştii de la Traffic şi Pew Environment Group au anunţat că doar 13 din cele 20 de state care vânează rechini au elaborat planuri naţionale şi nu e clar dacă acestea au avut vreun efect pozitiv acolo unde există.

Aproximativ 73 de milioane de rechini sunt vânaţi anual, mai ales din cauza cererii foarte mari din Asia pentru aripile de rechin care se folosesc la supă.

Întrucât rechinii cresc încet, se maturizează târziu şi au puţini pui, nu sunt capabili să-şi refacă populaţia pe măsură ce sunt vânaţi. Ca urmare, 30% dintre speciile de rechin sunt ameninţate cu dispariţia sau sunt pe cale.

Cele 20 de ţări care vânează rechini reprezintă 80% din “recolta” globală anuală. Primele 10 ţări sunt Indonezia, India, Spania, Taiwan, Argentina, Mexic, Pakistan, Statele Unite, Japonia şi Malaezia.

Potrivit Traffic şi Pew Environment, Indonezia are doar un draft de plan naţional pentru protejarea rechinilor, iar India este în curs de elaborare a unuia.

Cele două ONG-uri au făcut apel ca la întâlnirea FAO de săptămâna viitoare să se facă o evaluare corectă a măsurilor care s-au luat până acum şi a celor care mai sunt de implementat.

“Soarta rechinilor se află este în mâinile celor 20 de state, dintre care majoritatea au eşuat să demonstreze ce fac, dacă fac ceva, pentru a salva speciile în pericol de dispariţie”, spune Glenn Sant, reprezentant al ONG-urilor.

Acestea susţin că rechinii joacă un rol esenţial în mediul oceanic. “Dacă populaţiile de rechini sunt sănătoase, atunci şi viaţa marină înfloreşte, dar dacă sunt vânaţi în exces, ecosistemele îşi pierd echilibrul”, explică Jill Hepp, reprezentant al Pew.

Foto: Flickr / USFWS Pacific

Citiţi şi:

Călătorie spre capătul Pământului: Puerto Madryn şi Trelew, Argentina – pinguini, delfini, lei de mare sau elefanţi de mare la discreţie

Este oficial: 2010, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

Poate matematica să salveze speciile de la extincţie?

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Stridiile au dispărut din punct de vedere funcțional » Think Outside the Box

  2. Pingback: Japonezii au suspendat vânătoarea de balene după ce au fost fugăriți de protestatari » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger