La numai patru luni după ce în China a avut loc o operaţiune de distrugere a unei rezerve de fildeş capturat, în valoare de 10 milioane de dolari, oficialii din Hong Kong încep o nouă etapă din lupta împotriva traficului cu fildeş şi a braconajului: arderea a aproximativ 30 de tone de colţi de fildeş şi alte produse din fildeş, toate capturate de la braconieri şi traficanţi.
Distrugerea obiectelor a fost aprobată de o comisie guvernamentală, care este specializată în protecţia speciilor aflate în pericol sau pe cale de dispariţie. Asupra acestei comisii au fost făcute presiuni internaţionale puternice, din partea unor grupuri de mediu şi conservare a naturii. Estimările statistice spun că Africa este în pericol să îşi piardă 20% din populaţia de elefanţi rămasă în libertate în următorii 10 ani, dacă braconajul la adresa speciei continuă în ritmul înregistrat în prezent. China a fost în continuu sub lupa activiştilor pentru mediu în legătură cu problema traficului ilegal de fildeş, deoarece în această ţară există o cerere ridicată pentru bijuterii din fildeş (precum cele din imaginea de mai jos), amulete sau alte produse din fildeş.
În Hong Kong, situaţia este şi mai serioasă, deoarece locul este un punct de tranzit pentru traficul ilegal de fildeş. Din 2009 încoace, capturile făcute de oficiali au crescut în mod constant, ajungând la un record de peste 8.000 de kilograme în 2013, potrivit publicaţiei The Guardian. “Ceremonia de astăzi trimite un mesaj puternic şi clar comunităţii locale şi celei internaţionale: că guvernul din Hong Kong este hotărât să stopeze traficul ilegal cu fildeş de elefant”, a declarat Wong Kam-sing, secretarul pe probleme de mediu al oraşului, săptămâna trecută, cu ocazia primei incendieri de fildeş în incinerator.
Distrugerea fildeşului la Hong Kong se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp; odată ce va fi finalizată, aceasta va deveni cea mai mare operaţiune de distrugere a fildeşului capturat înregistrată până în prezent în lume. Şi alte ţări fac acelaşi lucru: Franţa a strivit trei tone de fildeş capturat, în februarie, SUA au distrus fildeş în valoare de 10 miliarde de dolari anul trecut, Belgia a avut şi ea o operaţiune similară în luna aprilie a acestui an.
Sursa: The Guardian
Foto: IH
Puteţi citi şi:
Belgia şi-a distrus rezervele de fildeş, în sprijinul luptei contra traficului cu viaţă sălbatică
Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică
Franţa îşi arde stocurile de fildeş
Otravă pentru salvarea rinocerilor de la braconaj
Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer
Studiu: Legalizarea comerţului cu corn de rinocer ar putea salva specia