30 de miliarde de dolari pentru tarile sarace, primele cifre de la Copenhaga

0

Secretarul executiv al Conventiei pentru Clima a ONU, Yvo de Boer, a pledat in ajunul conferintei de la Copenhaga pentru un ajutor de 30 de miliarde de dolari indreptat inspre tarile sarace pentru ca acestea sa inceapa sa reduca emisiile cu dioxid de carbon si sa-si intareasca scuturile impotriva incalzirii globale.

Finantarea este, de altfel, una dintre cele mai spinoase teme de discutie din cadrul conferintei pe probleme de climat ce a luat startul astazi in capitala Danemarcei, scrie AFP. Daca suma de 30 de miliarde de dolari va fi virata in urmatorii trei ani in conturile tarilor in curs de dezvoltare, atunci dezbaterea de la Copenhaga isi poate asuma laurii unui acord istoric, a declarat Yvo de Boer.

“In ceea ce priveste finantarea pe termen scurt, cred ca avem nevoie de 10 miliarde pentru 2010, de 10 miliarde pentru 2011 si de 10 miliarde pentru 2012”, s-a pronuntat oficialul ONU (foto dreapta), referindu-se doar la sumele necesare pentru nevoile de maxima urgenta. “Bineinteles ca de-a lungul vremii, pana in 2020, 2030, vom avea nevoie de sume mai mari, de ordinul sutelor de miliarde de dolari”.

agerpres_3960636

Tarile sarace vor ca statele puternic industrializate sa le finanteze cu 1% din produsul intern brut an de an, ceea ce inseamna circa 400 de miliarde de dolari. Uniunea Europeana le plaseaza insa nevoile in jurul sumei de 150 de miliarde de dolari, bani ce ar trebui pompati anual pana in 2020.

Pe langa finantare, un alt aspect cu greutate al Conferintei ONU pe probleme climatice este atingerea unui acord privind reducerea emisiilor cu gaze de sera, ce absorb si retin caldura solara si produc schimbari periculoase in climatul global, acord ce trebuie semnat de liderii din peste 100 de tari. Mai ales ca ultimii doi ani de negocieri s-au sfarsit printr-un esec.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger