3 miliarde de oameni vor sărăci până în 2040

2

Un nou raport al Națiunilor Unite avertizează că lumea nu mai are timp să se asigure că va acoperi nevoile de hrană, apă și energie pentru o populație în continuă creștere și că va evita ca 3 miliarde de oameni să sărăcească. Aceste nevoi vor crește exponențial pe măsură ce populația va ajunge la 9 miliarde în 2040 față de 7 miliarde în prezent, iar numărul consumatorilor din clasa de mijloc va crește cu 3 miliarde în următorii 20 de ani.

Chiar și până în 2030, lumea va avea nevoie de 50% mai multă hrană, 45% mai multă energie și 30% mai multă apă, estimează ONU. Dacă aceste necesități nu vor fi acoperite, 3 miliarde de oameni vor sărăci.

Eforturile de dezvoltare durabilă nu sunt suficienteși nici nu există voință politică în acest sens, se mai arată în raport. “Modelul actual de dezvoltare nu este sustenabil, pentru o dezvoltare sustenabilă fiind nevoie de o transformare radicală a economiei mondiale”, se arată în raport unde se precizează că actuala criză financiară oferă oportunitățile de reforme semnificative.

Deși numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă s-a redus la 27% din populația lumii față de 46% în 1990 și economia global a crescut cu 75% din 1992, stilul de viață îmbunătățit și obiceiurile de consum pun presiune pe resursele naturale.

În prezent, sunt cu 20 de milioane de oameni mai mulți decât în 2000, se pierd 5,2 milioane de hectare de păduri pe an, o suprafață cât Costa Rica, 85% din stocurile de pește sunt supra-exploatate, iar emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 38% între 1990 și 2009.

Raportul conține 56 de recomandări pentru dezvoltare durabilă. “Să folosim următorul summit Rio+20 pentru a demara tranziția globală spre un model sustenabil de care lumea are mare nevoie”, spune comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard.

Printre recomandări se numără stabilirea de către guverne de comun acord a unui set de obiective de sustenabilitate care să fie respectate unanim. Guvernele trebuie să coopereze cu organizațiile internaționale pentru o revoluție prin care să se dubleze productivitatea și să se reducă folosirea resurselor, evitând pierderea biodiversității în același timp. De asemenea, subvențiile pentru combustibil fosil ar trebui eliminate treptat până în 2020 și trebuie stimulate practicile sustenabile.

Foto: Flickr / Mr Bizzle

Sursa: Reuters


2 comentarii

  1. Reflectie: Ar trebui ca 20 % din populatia globului care consuma 80% din resursele acestuia sa invete sa traiasca asa cum 80% din aceasta traieste doar cu 20%. Si atunci probabil o parte din problemele legate de saracire nu vor mai fii ….

  2. Daca populatia planetei va creste de la 7 la 9 miliarde pana in 2040 iar clasa de mijloc va spori cu 3 miliarde de persoane la fel ca si nr. saracilor, inseamna ca aceasta crestere a clasei de mijloc va proveni din randul bogatilor (care vor mai pierde din avere). Dar asta inseamna ca in momentul de fata din cei 7 miliarde de locuitori cel putin 3 miliarde sunt bogati, ceea ce este departe de realitate.
    Va recomand mai multa atentie la preluarea articolelor deoarece internetul este plin de tot felul de informatii eronate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger