3% dintre copiii României nu au niciodată destulă mâncare

0

Fundația World Vision România a lansat Studiul ‘Bunăstarea copilului din mediul rural’ 2018. Cercetarea urmărește principalii indicatori privind bunăstarea copilului, precum starea de sănătate, nutriția, igiena educația, participarea în comunitate și protecția copilului.

Cel de-al patrulea Raport de Bunăstare a copilului lansat arată că, în continuare, familiile din mediul rural nu dispun de venituri suficiente pentru a acoperi nevoile de bază ale copilului, performanțele școlare și costurile ridicate sunt principalele motive pentru care un copil abandonează școala iar munca în gospodărie continuă să fie o obișnuință pentru mulți dintre copii. Astfel, în 2018, rezultatele Raportului Bunăstarea copilului din mediul rural au arătat că:

— 1 din 11 copii se culcă flămând noaptea; 6% au doar uneori suficientă mâncare să mănânce, iar 3% nu au niciodată destulă mâncare;

— 2 din 3 familii au fost nevoite să cumpere în ultimul an alimente ieftine (71%) sau în cantități mai mici (61%);

— 1 din 3 copii nu este bucuros să meargă la școală;

— 1 din 5 copii este obosit la școală pentru că muncește în gospodărie;

— 1 din 8 copii mănâncă cel puțin o pâine pe zi; 1 din 10 copii primește mâncare gătită o dată pe zi;

— 1 din 2 copii nu se spală pe dinți în fiecare dimineață și seară, 3% nu se spală niciodată;

— 1 din 3 copii sub cinci ani nu a efectuat vaccinurile conform schemei de vaccinare;

— 1 din 5 familii nu poate ajunge la consultații la medicul familie pentru copilul lor.

— 1 din 2 copii din România nu este pe deplin fericit; doar jumătate dintre copii au înregistrat scor maxim la indicele fericirii.

‘Studiul confirmă încă o dată faptul că sărăcia este cauza principalelor vulnerabilități din rândul copiilor și afectează viața unui copil de la calitatea și cantitatea hranei, la felul în care se poate simți discriminat la școală sau chiar în familie și până la starea generală de bine’, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundației World Vision România. ‘Pe de altă parte, ne bucurăm să vedem și scăderea numărului de copii care abandonează școala de la 2% la 1.5% la fel cum am putut constata că 40% dintre familiile respondente au participat la activitățile susținute de Fundația World Vision România pentru conștientizarea drepturilor copilului’.

Deși în ultimii șase ani a scăzut ponderea celor care se autoplasează din punct de vedere financiar în categoria vulnerabililor, în continuare peste jumătate dintre gospodării consideră că au dificultăți financiare, veniturile lor fiind plasate în categoria celor vulnerabile. O treime dintre gospodăriile din mediul rural sunt beneficiare de o formă de sprijin social (venit minim garantat și/sau alocație complementară), acestea aflându-se sub pragul de sărăcie. Doar 1 din 5 tineri consideră că are o viață bună, aceasta însemnând atât de latura materială (îmbrăcăminte, încălțăminte, automobil, electronice, telefoane mobile și tablete, locuință), cât și cât și latura non materială (familie, sănătate, respect, înțelegere).


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger