3.600 km alergați pentru salvarea copiilor de la o viață în întuneric

2

Andrei Gligor încheie pe 23 februarie, pe șantierul noii Secții de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie (foto), o cursă cum n-a mai fost alta în România: 3.600 de kilometri alergați pentru ca Asociația Inima Copiilor să poată cumpăra un scanner retinian performant care va salva de la orbire sute de nou-născuți.

E simplu. E dramatic, dar simplu: fără acest aparat, mulți dintre copiii născuți prematur în România riscă să orbească. Afecțiunea se numește a”retinopatie de prematuritate” și apare la copiii care, născuți fiind înainte de termen, nu au încă încheiată dezvoltarea rețelei de vase de sânge din retină sau la nou-născuții cărora li s-a administrat oxigen în exces la tratamentul în spitale. Dezlipirea retinei și orbirea, acestea sunt urmările retinopatiei nedescoperite și netratate la timp. Practic, doar pentru că s-au născut prematur și că nu pot fi depistați la timp, mult prea mulți copii sunt condamnați să nu vadă niciodata.

Prin urmare, Asociația Inima Copiilor vrea să cumpere aparatul care poate ajuta acești copii să trăiască viețile pe care le merită. Aparatul se numește RetCam Fundus Camera și este un scanner care culege imagini de pe retina copilului, imagini care pot fi salvate electronic și folosite de medici (local sau la distanță) pentru diagnostic și alegerea tratamentului. Folosind acest scanner și alte dispozitive (oftalmoscopul, laserul retinian) medicii de la Marie Curie vor putea diagnostica și trata cel puțin două sute de copii nou-născuți, dar și copii de vârste mai mari în fiecare an.

Pentru copii, RetCam va însemna salvarea de la o viață în întuneric – pentru Andrei Gligor, a însemnat o cursă de 8 luni și 3.600 km.

Pregătindu-se pentru Sahara Marathon, Andrei a alergat “până acolo” 3.558 de kilometri (distanță în linie dreaptă între București și tabăra Smara – locul din Algeria de unde pornește maratonul), la care se adaugă cei 42 km și 195 m ai cursei finale pe care Andrei și-a propus s-o alerge în deșert.  Cum, din cauza situației din Algeria, Sahara Marathon s-a amânat, nu puteam găsi un loc mai potrivit pentru acest maraton final, decât viitoarea Secție de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie.

Inima Copiilor lucrează pentru extinderea și modernizarea acestei secții, ce va fi, în curând, gazda scannerului retinian. Asociatia a început în toamna trecută lucrul la clădirea nouă cu obiectivul de a face la Marie Curie cea mai bună Secție de terapie intensivă nou-născuți din Estul Europei. Pentru că secția actuală are de departe cele mai bune rezultate din țară dar, din lipsă de spațiu, refuză jumătate din pacienții care au nevoie de ea.

Inima Copiilor vă așteaptă, pe 23 februarie, în premieră pe șantierul noii secții atât pentru a asista la o cursă neobișnuită, cât și pentru a vedea cum crește o nouă secție de spital.

Andrei Gligor, un atlet de 35 de ani, membru al RoClub Maraton, a practicat de mic diverse sporturi pentru propria sănătate. A început să alerge pe distanțe lungi la începutul lui 2011, prima lui cursă de 42.195 km, pentru care s-a pregătit cu perseverență vreme de 7 luni, fiind chiar Maratonul Clasic din Atena 2011.

A mai participat la edițiile Maratonului internațional și Semimaratonului internațional București, la The Royal Marathon 2012, Maratonul de la Roma 2012 și la numeroase alte curse și crosuri. (andreigligor.ro)

Asociația Inima Copiilor este o asociație non-profit pentru ajutoarea copiilor, în special a celor cu probleme cardiace. Cele mai recente proiecte Inima Copiilor sunt: construcția și dotarea primului Departament de Cardiochirurgie dedicat exclusiv copiilor și renovarea Secției de cardiologie la Spitalul de Copii Marie Curie din București. În august 2012 a început, cu susținerea Fundației Vodafone, extinderea și modernizarea Secției de Terapie intensivă nou-născuți la același spital, construcția urmând să se inchieie în 2013.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger