28.000 de râuri au dispărut de pe harta Chinei

0

În contextul în care frustrarea publică privind apele poluate ale Chinei clocotește, un recensământ național al apelor din statul asiatic arată că în jur de 28 000 de râuri înregistrate anterior în baza de date guvernamentală au dispărut de pe fața Pământului, scrie Global Voices. Studiul cu pricina este primul de acest fel realizat în China și acoperă ultimii trei ani din istoria țării: 2010-2012.

 

Potrivit recensământului, în China ar exista 22.909 râuri pe 100 de kilometri pătrați, în comparație cu cele 50.000 despre care se susține că ar fi existat în anii ’90. Studiul vine la câteva săptămâni după ce conducerea chineză proaspăt instalată a promis să confrunte problemele grave de mediu din statul asiatic. Activiștii de mediu pun dispariția râurilor pe seama exploatării excesive a resurselor acvatice, precum și pe construcția unor proiecte hidroelectrice de amploare precum Barajul celor Trei Defileuri.

De cealaltă parte, guvernul dă vina pentru cifrele mici pe metodele diferite de cercetare față de anii ’90 și pe schimbările climatice. Potrivit oficialilor, cifra de 50.000 vehiculată în trecut nu era exactă din moment ce cartografii vremii foloseau metode tradiționale pentru a localiza râurile. Ei s-ar fi folosit de hărți vechi și de materiale vechi pentru calcul. Acum, însă, susțin oficialii, s-au folosit cele mai noi hărți, la o scară de 1/50000, și echipamente de teledecție, râurile fiind calculate unul câte unul. Aflați mai multe detalii pe Global Voices.

Foto: Râul poluat Jianhe din Luoyang, provincia Henan / China Daily/Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger