250.000 de oameni au protestat la Berlin față de TTIP

0

Sâmbătă, 10 octombrie, Germania a găzduit cel mai mare marş de protest din ultimii 12 ani, îndreptat împotriva Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP). Un acord comercial în curs de negociere între Uniunea Europeană şi Statele Unite, ale cărui prevederi au ca scop înlăturarea barierelor din calea comerţului într-o gamă largă de sectoare economice, pentru facilitarea cumpărării şi vânzării de mărfuri şi servicii între UE şi SUA, şi prin care corporaţiile ar urma să dobândească puteri uriaşe. La protest ar fi participat, potrivit organizatorilor, 250.000 de oameni, în timp ce poliţia reduce numărul demonstranţilor la 100.000.

Protestul a fost organizat de o alianţă vastă de organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai societăţii civile. Oponenţii acordului comercial spun că acesta nu este democratic şi că ameninţă drepturile consumatorilor şi muncitorilor, oferind prea multă putere companiilor multinaţionale. În plus, din moment ce negocierile pentru semnarea acordului, care ar urma să se încheie anul viitor, sunt purtate în secret, există mari îngrijorări privind lipsa de transparenţă.

De cealaltă parte, susţinătorii lui spun că, înlăturând obstacolele din calea comerţului liber, el va da avânt economiilor şi va genera joburi. Parteneriatul ar urma să dea naştere celui mai mare spaţiu de comerţ liber din lume, acoprind în jur de 800 de milioane de consumatori, şi să armonizeze reglementările din UE şi America de Nord în domenii precum siguranţă alimentară, mediu sau finanţe. Comisia Europeană preconizează că TTIP ar urma să umfle economia Uniunii Europene cu 120 de miliarde de euro (0,5% din PIB) şi pe cea a Statelor Unite cu 95 de miliarde (0,4% din PIB).

FOTO: Jakob Huber / Campact

Manifestanţii au fost denigraţi constant pe durata demonstraţiei, inclusiv de ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat, care a postat în ziare un anunţ de o pagină al cărui mesaj principal a fost “Nu ne speriaţi”!”. Spiegel Online a publicat chiar un articol în susţine că organizatorii protestului au cooperat cu neo-naziştii.

Avem şansa să creăm standarde noi şi mai bune pentru intensificarea comerţului global, care includ standarde ambiţioase în beneficiul mediului şi al consumatorilor şi condiţii echitabile pentru investitori şi muncitori. Acesta trebuie să fie obiectivul nostru. – Sigmar Gabriel

FOTO: Jakob Huber / Campact

Iniţiativa europeană cetăţenească ‘Stop TTIP‘ a strâns deja trei milioane de semnături împotriva acordurilor comerciale similare TTIP şi CETA, adunând cei mai mulţi semnatari din istoria acestor iniţiative.

Surse: Arc2020.eu, BBC, The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger